Zoeken
 
 

KU Leuven, TU Eindhoven en RWTH Aachen bundelen expertise rond Artificiële Intelligentie


10 oktober 2023
KU Leuven, TU Eindhoven en RWTH Aachen gaan nauwer samenwerken op vlak van AI-onderzoek en -onderwijs. De drie partners ondertekenden tijdens de RWTH AI Week 2023 in Aachen een Memorandum of Understanding. Elk van de drie partners heeft een ijzersterke reputatie in het domein. Samen zullen ze het AI-onderzoek en -onderwijs dan ook een stevige impuls geven, zowel op Europees niveau als voor de Drielandenregio België, Duitsland en Nederland.

Zowel KU Leuven, TU Eindhoven als RWTH Aachen bouwden de voorbije jaren een stevige track record uit op vlak van AI-onderzoek en -onderwijs, met respectievelijk het KU Leuven Institute for Artificial Intelligence (Leuven.AI), het Eindhoven Artificial Intelligence Systems Institute (EAISI) en het RWTH Center for Artificial Intelligence (RWTH AIC). De nieuwe samenwerking zal zich vertalen in gezamenlijke projectaanvragen en onderzoeksprojecten, gezamenlijke post-doc en doctoraatstrajecten, regelmatige uitwisselingen voor onderzoekers en studenten, het delen van ervaringen en best practices, de organisatie van symposia, workshops, hackatons, etc.

 

‘De mogelijkheden van AI zijn indrukwekkend, maar brengen ook vele vragen met zich mee. Niet alleen op technologisch vlak, maar ook juridisch, ethisch en filosofisch, en in vele andere domeinen. Met deze ondertekening bundelen we de krachten met twee zeer sterke en complementaire spelers in het veld van artificiële intelligentie, om samen een krachtig antwoord te bieden op die uitdagingen, zowel in de Drielandenregio als op Europees vlak', zegt rector Luc Sels. ‘Zowel de complementariteit van de academische onderzoeksexpertise als de fysieke nabijheid zullen zorgen voor de nodige synergie. De ondertekening van deze MOU markeert een mijlpaal in onze gedeelde inspanningen als pioniers op vlak van artificiële intelligentie.' ?

 

Disciplines verenigen

AI staat al meer dan dertig jaar hoog op de agenda aan KU Leuven. Binnen de universiteit werken onderzoekers vanuit verschillende disciplines al jarenlang rond het thema. Zo werd in 2020 Leuven.AI, het KU Leuven Institute for Artificial Intelligence, opgericht, een netwerk dat 108 professoren samenbrengt en onderzoekers vanuit de verschillende disciplines verenigt rond AI-onderzoek en -onderwijs.

 

‘De voorbije decennia hebben we stevige onderzoeksexpertise over AI opgebouwd. Ook op onderwijsvlak zijn we een pionier in België met onze 200 masterstudenten in AI, een opleiding die ondertussen net aan de 35ste jaargang is begonnen. AI dwingt ons om over het muurtje te kijken en vergt een multidisciplinaire aanpak. Na de oprichting van Leuven.AI is deze samenwerking een logische volgende stap', licht Luc De Raedt, directeur van Leuven.AI toe. ‘Met een gedeelde visie willen we bijdragen aan het verrijken van de maatschappij met de mogelijkheden die AI ons biedt, maar ook met oog voor valkuilen en risico's die het met zich mee brengt. Door onze krachten te bundelen kunnen we een significante impact hebben op de toekomst en de plaats van AI in onze samenleving.'

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren