Zoeken
 
 

Innovatiecentrum voor biogebaseerde bouwmaterialen in de maak in provincie Antwerpen


Westerlo, 14 september 2023
De provincie Antwerpen investeert meer dan 900.000 euro in een innovatiecentrum voor biogebaseerde bouwmaterialen. Het centrum moet ondersteuning bieden aan bedrijven die werken aan concepten met bouwmaterialen uit landbouwgewassen.

Het innovatiecentrum wordt gehuistvest op Kamp C in Westerlo, het Provinciaal Centrum voor Duurzaam Bouwen & Wonen.

  

Dit alles werd bekendgemaakt bij een bezoek van Vlaams minister Jo Brouns aan Kamp C. In het kielzog van de minister voor Economie, Werk, Innovatie en Landbouw meer dan 100 bedrijven, van aannemers tot ontwikkelaars en architecten.

 

Zij bezochten de Exploded View Beyond Building, een rondtrekkende demonstratiewoning, met meer dan 100 biogebaseerde toepassingen. Zo is het isolatiemateriaal gemaakt van hennepstengels, bestaat de gevelsteen uit klei en zijn de muurtegels gemaakt van maïs en vlasvezels. Het demonstratiehuis is nog tot eind oktober te bezichtigen in Kamp C in Westerlo.

 

Circulaire economie  

‘We zullen alvast samen slimmer moeten zijn in het benutten van onze kostbare middelen en onze beperkte ruimte. Daarom zet de Vlaamse regering volop in op een circulaire economie en bouwsector, maar ook op de bio-economie waar we biomassa en reststromen hergebruiken en opwaarderen tot nieuwe producten. Dat is niet enkel goed voor het klimaat, maar ook voor de landbouwsector die daar een extra inkomen mee kan verdienen', zegt Brouns in Westerlo. 

 

Over het demonstratiehuis zegt hij: 'De voorstelling hier vandaag geeft mooi weer hoe dat er heel concreet kan uitzien, gewassen en reststromen gebruiken om circulaire bouwmaterialen te maken. Dit kan zo mee een antwoord zijn in de transitie naar een duurzame samenleving, economie en landbouwsector.'

 

Focus op startende ondernemers

Om de transitie naar duurzame bouwmaterialen een steuntje in de rug te geven, plant Provincie Antwerpen de installatie van een innovatiecentrum voor biogebaseerde bouwmaterialen op Kamp C. Het geeft daarbij geen details over de timing prijs. ‘We willen ons daarmee vooral richten op startende en innoverende ondernemers die met biogebaseerde materialen aan de slag gaan', verduidelijkt gedeputeerde van Antwerpen Kathleen Helsen de plannen.

 

Zij vervolgt: 'We bieden hen een stevig netwerk aan, voorzien advies en opleidingen, creëren testomgevingen en kunnen samen op zoek gaan naar extra financiële ondersteuning om hun plannen te realiseren. Zo kunnen we nieuwe ideeën helpen ontwikkelen, produceren en opgeschaald op de markt brengen'.

 
Klimaat-neutraal bouwen  

Het initiatief kan alvast rekenen op de steun van Embuild Vlaanderen. De sectorfederatie ziet biogebaseerde materialen als een belangrijke bouwsteen in de missie om klimaat-neutraal te bouwen; ze verlagen immers de CO2-voetafdruk en zijn vaak circulair inzetbaar.

 

‘Vanaf 2025 worden er alleen nog woningen gebouwd die geen fossiele brandstoffen gebruiken. Biogebaseerde materialen kunnen ons nog een stap verder brengen: sommige materialen, zoals hennep, kunnen CO2 langdurig opslaan. Op die manier draagt onze sector over heel de keten van het bouwproject bij tot een beter klimaat. Aannemers willen dan ook leren werken met het brede aanbod aan biogebaseerde materialen', zegt Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren