Zoeken
 
 

Limburgers introduceren CO2-negatieve baksteen uit staalresten


Lanklaar, 6 september 2023
De Limburgse baksteenfabrikant Vandersanden uit Bilzen en Lanklaar brengt een gevelsteen op de markt die CO2 opneemt tijdens de productie en gemaakt is uit restproducten.

Het familiebedrijf Vandersanden maakt gevel- en straatstenen op basis van leem en klei. Traditioneel worden deze stenen gebakken in grote gasgestookte ovens en wordt er CO2 uitgestoten. Het bedrijf schakelt nu over op een nieuwe technologie waarbij er juist CO2 wordt opgenomen. Dat laat het bedrijf dinsdag weten in een nieuwsbericht.

 

De duurzame baksteen gaat niet de oven in, maar verdwijnt in speciale met CO2 gevulde ruimtes waar hij wordt gedroogd en gehard. Tijdens het productieproces nemen de Pirrouet-gevelstenen, zoals zij genoemd worden, 60 kg CO2 op. 'Deze CO2 verbindt zich tijdens de uitharding van de stenen permanent met de aanwezige Calcium-houdende materialen', zo klinkt de uitleg.

 

Gemaakt van staalresten 

Niet alleen het productieproces gaat op de schop, ook het recept van de bakstenen verandert. 'Tot tachtig procent van de grondstoffen is afkomstig van reststromen van de staalindustrie', laat het bedrijf weten. Minerale restproducten uit de staalindustrie worden gemengd met zand, eventuele kleurstoffen en water. Daarna worden ze in een steenvorm geperst.

 

Investering van 30 miljoen  

Het zal nog wel even duren voordat je de CO2-negatieve bakstenen tegenkomt in het straatbeeld. De stenen worden namelijk geproduceerd in een in aanbouw zijnde fabriek in Lanklaar. Het Limburgse familiebedrijf trekt naar verluidt zo'n dertig miljoen euro uit voor de nieuwe fabriek die eind volgend jaar in productie moet gaan.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren