Zoeken
 
 

Wachtlijsten in technisch onderwijs


28 augustus 2023
Scholen met technisch en beroepsonderwijs hebben wachtlijsten als gevolg van een personeelstekort en gebrekkige infrastructuur. Dat concludeert zakenkrant De Tijd naar aanleiding van een rondvraag.

Wie een technische of beroepsopleiding wil volgen, belandt in steeds meer gevallen op een wachtlijst. Het gaat bijvoorbeeld om de opleidingen elektriciteit, elektromechanica en automechanica. ‘Ik moet dagelijks jongeren teleurstellen die basismechanica of elektriciteit willen volgen', zegt Valerie Van Damme, directeur van de secundaire school GISO Machelen Diegem.

 

‘Alles wat met STEM (wetenschap, technologie, engineering en wiskunde, red.) te maken heeft, zit bomvol. Ook vorig jaar was er een capaciteitsprobleem, maar elk jaar wordt het erger. Waardoor kinderen op zoek moeten naar een andere school', vertelt Karl Fievez, directeur van het Sint-Jorisinstituut in Bazel, aan De Tijd.

 

Dure infrastructuur 

Personeelstekort en vooral de peperdure infrastructuur wordt door de geïnterviewden als reden genoemd. ‘Je hebt machines, gebouwen en materiaal nodig. Een nieuwe klas mechanische technieken betekent vijf nieuwe machines van 75.000 euro. Dat geld is er niet. Een stop op de inschrijvingen is de enige optie', vervolgt Fievez.

 

Voor de oplossing wordt niet alleen naar de overheid gekeken. Ook wordt de samenwerking tussen scholen en bedrijven als een mogelijk oplossing gezien. Walentina Cools, directeur van het stedelijk en gemeentelijk onderwijs, zegt over deze samenwerking het volgende: 'Zo voorkomen we dat scholen moeten blijven investeren in dure technische uitrusting die snel weer verouderd is.'

 

Overheidsambities bijstellen 

Het gebrek aan aanbod bemoeilijkt de overheidsambitie om meer kinderen naar het technisch onderwijs de lokken. ‘Met campagnes probeert men jongeren naar wetenschappen en techniek te leiden, maar men lijkt te vergeten dat we ook de infrastructuur en gedegen leerkrachten nodig hebben om die jongeren een opleiding te geven', zegt een andere directeur van een technische school.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren