Zoeken
 
 

Omco Metals ontwikkelt nieuwe legering voor hogetemperatuurstoepassingen


Hamme, 16 augustus 2023
Omco Metals uit Hamme heeft een nieuwe legering ontwikkeld die een goedkoper alternatief biedt voor hogetemperatuurstoepassingen. Dat meldt de technologische kennisinstelling Sirris, dat meewerkte aan de ontwikkeling.

Omco Metals is producent van gietstukken uit gietijzer en aluminiumbrons in kleine en middelgrote reeksen. Het bedrijf specialiseert zich volgens Kurt Beghyn, gieterijspecialist bij Sirris, in 'moeilijke' gietstukken die vormtechnisch zeer hoge eisen stellen en zij gebruiken legeringen die zowel op metallurgisch als op giettechnisch vlak een zeer hoge kennisgraad vereisen. ‘Een belangrijk aandeel van de huidige productie van Omco bestaat uit gietstukken in SiMo-gietijzer en NiResist-gietijzer voor hoge-temperatuurtoepassingen voor de motorenbouw', schrijft Beghyn op de website van Sirris.

 
Goedkoper alternatief

Het is voor deze laatste legering dat Omco Metals een goedkoper alternatief ontwikkelde. NiResist-gietijzer komt in beeld bij toepassingen met een temperatuur boven de 800 graden. ‘Afhankelijk van het type NiResist bevatten deze legeringen nikkelgehaltes variërend van twintig tot 35 procent. Door de hoge gehaltes aan nikkel kennen deze legeringen echter een veel hogere kostprijs', aldus Beghyn.

 

De gieterijspecialist merkt op dat de markt nieuwe materiaalontwikkelingen kent, waarbij nieuwe types SiMo-gietijzer ontwikkeld worden die tegen hogere temperaturen bestand zijn en op termijn een goedkoper alternatief kunnen betekenen voor NiResist. ‘Daarop ging Omco na of er een goedkoper alternatief kan worden ingezet dat voldoet aan de hoge eisen van hogetemperatuurstoepassingen.'

 

Aluminiumtoevoegingen

Het kwam daarbij volgens Beghyn terecht op aluminiumtoevoegingen. ‘De onderneming wilde de invloed van aluminiumtoevoegingen aan SiMo-gietijzer op de temperatuursbestendigheid onderzoeken, de gietbaarheid en eigenschappen via experimenteel onderzoek analyseren en een eventuele implementatie binnen de bedrijfsspecifieke context evalueren. De toevoeging van aluminium aan gietijzer verhoogt immers de bestendigheid tegen hoge temperaturen, maar hiermee gaan ook een aantal giettechnische uitdagingen gepaard.'


Voor de oplossing van deze uitdagingen werkte Omco samen met de experts van Sirris. Er werden proefgietingen ter plaatse verricht onder coördinatie van de Sirris-experts om de giettechnische uitdagingen aan te pakken. ‘Parallel hieraan ging men op zoek naar mogelijke samenstellingen met de gewenste eigenschappen. Om tot de vereiste eigenschappen te komen, werden meerdere testcampagnes opgezet', aldus Beghyn, die constateert dat het Omco Metals gelukt is om een gietbaar aluminium gelegeerd gietijzer te ontwikkelen dat bestand is tegen hoge temperaturen.


Informatie voor dit bericht werd gehaald uit een publicatie op de Sirris website. De innovatie van Omco Metals werd opgenomen in het jaarverslag 2022 van de kennisinstelling.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren