Zoeken
 
 

Plannen voor 's werelds eerste ijzerelektrolysefabriek op industriële schaal met lage temperatuur


1 augustus 2023
ArcelorMittal en John Cockerill, een groep die staalverwerkingsinstallaties en elektrolyse-installaties ontwikkelt, kondigen plannen aan voor de bouw van 's werelds eerste ijzerelektrolyse-installatie op industriële schaal met lage temperatuur.

De VolteronTM-fabriek, die in een eerste fase tussen de 40.000 en 80.000 ton ijzeren platen per jaar zal produceren, moet in 2027 in productie gaan. Zodra de technologie zich op deze schaal heeft bewezen, is het de bedoeling om de jaarlijkse capaciteit van de fabriek te verhogen tot 300.000 tot 1 miljoen ton.

 

 ArcelorMittal en John Cockerill hebben de afgelopen jaren samengewerkt aan een innovatief elektrochemisch proces om ijzeroxide om te zetten in ijzeren platen. Het succesvol afgeronde project, voorheen bekend als SIDERWIN, is gefinancierd via het Horizon 2020-programma van de EU. Naast ArcelorMittal en John Cockerill waren de projectpartners onder andere EDF, Tecnalia, Quantis, Universiteit van Aveiro, Nationale Technische Universiteit van Athene, Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie, Dynergie, Recoy, CFD Numerics en Mytilineos. Deze volgende fase van het project zal worden voortgezet als een exclusief partnerschap tussen ArcelorMittal en John Cockerill.

 

VolteronTM is een koolstofvrij, koud direct elektrolyseproces dat ijzer uit ijzererts wint met behulp van elektriciteit. In een proeffabriek heeft het proces bewezen efficiënt te zijn bij gebruik van standaard ijzererts. De ijzeren platen die tijdens het elektrolyseproces ontstaan, worden vervolgens in een vlamboogoven verwerkt tot staal.

 

Brad Davey van ArcelorMittal vertelt: 'Dit is een enorm opwindende ontwikkeling en kans voor ons bedrijf. We werken al enige tijd aan directe elektrolysetechnologie gezien het potentieel ervan om de staalproductie koolstofvrij te maken. Nu we ons energie-efficiënte, lagetemperatuurproces op pilotniveau hebben bewezen, is de logische volgende stap voor ons om door te gaan naar een industriële installatie. We willen dit doel binnen vier jaar bereiken en de eerste ter wereld zijn die staal op schaal produceert via elektrolyse bij lage temperatuur. Directe elektrolyse is een baanbrekende technologie. Hoewel de technologie nog moet rijpen, zou ze een revolutie teweeg kunnen brengen in de manier waarop staal wordt gemaakt, door koolstof volledig te verwijderen uit de staalproductie. Wij willen pioniers zijn in dat proces.' 

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren