Zoeken
 
 

Jong Tongers maakbedrijf verovert de markt met metalen tuinhuizen


Tongeren, 18 juli 2023
Het metaalverwerkende bedrijf Telluria uit Tongeren, dat zes jaar geleden werd opgericht, heeft mede door corona een kickstart meegemaakt en produceert inmiddels 1.500 tuin- en zwembadhuizen per jaar. Ook zet het in op andere producten zoals fietsenstallingen.

De eerste productie van metaalverwerker Telluria vond plaats in de gebouwen van Metrotile, fabrikant van stalen dakbedekkingsmaterialen. Metrotile was opgericht door Sergio Canini die het bedrijf in 2021 verkocht. Sergio Canini was in 2017 ook de oprichter van Telluria. 'We kochten voor Telluria het patent van metaalreus ArcelorMittal, dat aanvankelijk brood zag in (nood)woningen in metaal', verhaalt Ivana Canini, dochter van Sergio en CEO van Telluria de geschiedenis van het familiebedrijf in Het Nieuwsblad

 

Zelf zag het bedrijf meer mogelijkheden in metalen tuinhuizen, waar praktisch geen onderhoud aan is, en startte in 2018 de productie. Parrallel aan de productiestart werd gebouwd aan een nieuwe productiesite ter grootte van 10.000 m² op een aanpalend perceel op het bedrijventerrein Tongeren-Oost. Voor de nieuwe fabriek werd in totaal tien miljoen euro uitgetrokken.

 

1.500 tuinhuizen per jaar

'We richtten ons aanvankelijk op het hogere segment van de tuinhuizen en poolhouses, standaard afgewerkt met geïsoleerde daken. Die verkopen we in de Benelux vooral via de tuincentra en doe-het-zelf zaken. De prijs voor de particulier varieert van 3.500 tot 15.000 euro. Een andere belangrijke markt is nu al Duitsland, waar we verkopen via een distributeur. Ook in Frankrijk en Groot-Brittannië vinden we afzet. De coronaperiode, toen iedereen in zijn tuin wilde zitten, heeft onze een vliegende start bezorgd', vertelt Canini in Het Nieuwsblad.

 

Het maakbedrijf uit Tongeren heeft twintig mensen op de loonlijst staan en produceert op jaarbasis zo'n 1.500 tuinhuizen en poolhouses per jaar. Alhoewel de gouden coronajaren voorbij zijn, is Canini hoopvol over de toekomst. Momenteel ziet het bedrijf vooral wat vraaguitval uit Duitsland. 'De Duitse markt is nu even wat teruggevallen, omdat ook daar de inflatie flink heeft toegeslagen, terwijl de werknemers er nog geen hoger loon hebben gekregen. Maar dat zal zich wel herstellen.'

 

Diversificatie productie 

Alhoewel tuinhuizen de belangrijkste productie-eenheid zijn, maken ook andere producten opmars in de productie. 'Gaandeweg zijn we onze kennis ook gaan gebruiken om er allerhande overkappingen, garages of omkastingen voor afvalcontainers mee te ontwerpen en te bouwen', klinkt het. Ook ontwierp de R&D-afdeling van het bedrijf fietsenstallingen, waarvan er recent tien exemplaren besteld werden door Genk Green Logistics voor hun nieuwe logistieke activiteiten op de voormalige Ford-site in Genk.

 

Behalve de ontwikkeling van nieuwe producten, staan er nog andere plannen op stapel. 'Wij zijn nu aan het onderzoeken of wij onze producten ook modulair kunnen maken, zodat de klant zelf zijn constructie kan configureren. Verder hebben we geïnvesteerd in een eigen lakkerij om de klant een groter kleurenpalet en hogere kwaliteit te bieden. We weten dus wat doen', besluit Canini.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren