Zoeken
 
 

Brugse gevangenen behalen diploma CNC-frezer


Brugge, 26 juni 2023
Vijf gedetineerden van de gevangenis van Brugge hebben een diploma CNC-frezer behaald, een primeur in België.

De gevangenis van Brugge heeft een werkplaats waar twaalf genvangen werken als metaalbewerker. De gevangenis produceert mechanische onderdelen zoals deursloten en scharnieren. Op vraag van de werkplaats werd een opleiding opgezet om gedetineerden op te leiden tot CNC-frezer. 

 

De vijf gedetineerden kregen zes maanden les in de gevangenis en leerden werken met CNC machines om metaal te frezen. Voor het theoretische luik werkte de gevangenis samen met het Centrum voor volwassenenonderwijs Miras en de VDAB gaf de praktijklessen in de smidse van de gevangenis.

 

'Deze samenwerking zorgt ervoor dat gedetineerden een stiel in de cel leren. Zo maken én voelen ze zich nuttig. Belangrijk om ook na hun vrijlating op het rechte pad te blijven', becommentarieert minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) die in de gevangenis op bezoek was. Hij merkt op dat het vak van CNC-operator een knelpuntberoep is.

 
Klaarstomen voor leven buiten de gevangenis 

Sofie Vantomme, gevangenisdirecteur Brugge, benadrukt in Focus ook de waarde van het diploma na vrijlating. 'We willen ze klaarstomen voor de arbeidsmarkt en om terug naar de samenleving te gaan. Daardoor voorzien we deze opleiding. Dat kan kort bij hun voorwaardelijke invrijheidsstelling zijn of wat later. Het grote voordeel is dat ze effectief een certificaat in handen krijgen dat te allen tijde kan gebruikt worden.'


Ook Cellmade, het bedrijf binnen het gevangeniswezen dat instaat voor de tewerkstelling van gedetineerden, was betrokken bij de opleiding. Het project is een primeur voor de Belgische gevangenissen, stelt Tine Verhenne, directeur van Cellmade, in het Nieuwsblad. 'We bieden natuurlijk al langer tewerkstelling aan in de gevangenis, maar het nieuwe is dat we daar nu een opleiding aan koppelen met een diploma als resultaat.'

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren