Zoeken
 
 

Nieuw testcentrum ondersteunt maakbedrijven bij ontwikkeling agro-innovaties


Merelbeke, 12 juni 2023
Vlaanderen en Europa investeren 5 miljoen euro in een test- en experimenteerfaciliteit die bedrijven moet ondersteunen om innovaties met artificiële intelligentie, data en robotica in agrifood versneld op de markt te krijgen.

Vorige week is op de site van het Vlaamse Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) in Merelbeke een testcentrum voor innovaties in de landbouwtechnologie geopend. Het testcentrum, voluit Agrifood Test- en Experimenteer Faciliteit (TEF) genoemd, wordt gefinancierd door de Vlaamse overheid, Europa en Ilvo zelf.

 

AgrifoodTEF van ILVO is onderdeel van het overkoepelend Europese AgrifoodTEF-project. Het gaat om acht plaatsten in Europa waar een soortgelijke technologische hub rond landbouw wordt opgezet. Technologiebedrijven kunnen hier aankloppen voor ondersteuning of inspiratie.


Kansen voor maakbedrijven

Vlaams minister van Landbouw, Economie en Werk benadrukte bij de opening het belang van innovatie in de land-en tuinbouw om tot een duurzame landbouw te komen. De minister ziet onder andere een rol weggelegd voor precisielandbouw en electrificering van het landbouwwagenpark. 

 

Behalve de landbouw kan ook de maakindustrie volgens hem profiteren van innovatieve technologieën en zo een stevige exportpositie op bouwen. Daarbij werd ook verwezen naar de talloze landbouwmachinebouwers die in West-Vlaanderen traditiegetrouw actief zijn, zoals CNH, Delvano, Dewulf, AVR.

 
Elektrische zelfrijdende tractor

Blikvanger tijdens de opening was een elektrische, zelfrijdende tractor, volgens ILVO de eerste in zijn soort in Vlaanderen. De e-tractor was door ILVO gebouwd in samenwerking met mechanisatiebedrijf Verschueren uit Lochristi. Dat bedrijf bouwde een volledig nieuw chassis om de elektrische motor te kunnen plaatsen.

 

Naast de e-tractor werd er ook een slimme plantmachine en een schoffelrobotmachine gepresenteerd, die beide tot stand waren gekomen in samenwerking met regionale maak- en technologiebedrijven.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren