Zoeken
 
 

Viessmann lanceert warmtepompsysteem met ijsreservoir op beurs Batibouw


Brussel, 22 januari 2014
Op Batibouw introduceert Viessmann - dit jaar een halve eeuw actief in België - een warmtepompsysteem dat uit de vorming van ijs warmte onttrekt om een gebouw te verwarmen.

Het Viessmann ijsreservoir is een warmtepompsysteem dat gebruik maakt van zonne-energie, omgevingslucht, aardwarmte en de vorming van ijs. Het reservoir slaat deze energieën op en stelt ze ter beschikking aan de warmtepomp. Dat gebeurt via warmtewisselaarbuizen uit kunststof die de warmte aan het water in de warmtepomp onttrekken. Het systeem stemt de verschillende energiebronnen automatisch op elkaar af.

 

Met zonnecollector

Het ijsreservoir biedt een verwarmingsvermogen van 6 tot 17 kW en bestaat uit één of twee betonnen cilinders (vanaf 12 kW) en een zonnecollector. Zo'n cilinder heeft een diameter van 2,5 meter en is 3,56 meter hoog. Het systeem wordt volledig ingegraven en gevuld met tien kubieke meter water. Het ijsreservoir maakt geen gebruik van regen- of oppervlaktewater om de vorming van algen te voorkomen. Die zouden leiden tot een slechte warmteoverdracht naar de buizen van de warmtewisselaar.

De regeneratiewarmtewisselaar aan de buitenkant van het systeem ontvangt de energie die door de zonnecollector wordt gecapteerd. In het hart van het mechanisme bevindt zich het ijsreservoir.

 

Koeling in de zomer

Wanneer het toestel de warmte aan het water onttrekt, zal het eerst een beroep doen op de warmte die de zonnecolletor opvangt via de zon en de lucht. Naarmate de buitentemperatuur daalt zal er meer beroep gedaan worden op de warmte uit het water in de cilinder. Eén liter water die tot ijs wordt omgevormd, geeft evenveel warmte vrij als er nodig is om één liter water tot 80 graden Celsius op te warmen. De bevriezing van het water zorgt ervoor dat er heel wat energie vrijkomt die de warmtepomp kan gebruiken. Het ijsreservoir is zo ingesteld dat het water nooit helemaal bevriest. Wanneer de buitentemperaturen terug stijgen, zullen de zonnecollectoren het ijs doen smelten.

Omgekeerd werkt het ijsreservoir ook. Het systeem is zo gebouwd dat wanneer het water nog koud is, het gebruikt kan worden voor de koeling van de woning in de zomermaanden.

 

Het bedrijf

De Viessmann Groep is een internationaal toonaangevende fabrikant van verwarmingssystemen. Het bedrijf werd in 1917 opgericht en wordt geleid door Dr. Martin Viessmann, al de derde generatie Viessmann. De groep heeft zo'n 9.400 mensen in dienst en de omzet bedraagt circa. 1,7 miljard euro.

 

Batibouw vindt plaats van 20 februari tot 2 maart 2014 in Brussels Expo, Viessmann vindt u in Hal 12, stand 117.(Industrie.be)
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren