Zoeken
 
 

Precisiegereedschap 2022 in Duitsland: productieplus in moeilijke tijden


17 januari 2023
‘In 2022 konden de Duitse fabrikanten van precisiegereedschap de verwachte omzetstijging van 8 procent tot ongeveer 9,9 miljard euro realiseren’, zei Stefan Zecha, voorzitter van de Vereniging voor Precisiegereedschap binnen de VDMA, op de jaarlijkse persconferentie in Frankfurt. ‘De uitdagingen voor de overwegend kleinere en middelgrote bedrijven in de sector worden echter groter. Omdat de lasten toenemen, bijvoorbeeld in de kosten van energie, personeel en grondstoffen. Maar ook de bureaucratie met verificatie-eisen voor toeleveringsketens of duurzaamheid. En het tekort aan geschoolde werknemers beperkt onze groeimogelijkheden’, voegde Zecha eraan toe.

De exportactiviteiten zijn iets gestegen tot meer dan 6 miljard euro in 2022. Met echter zeer verschillende ontwikkelingen in de afzonderlijke subsectoren en per doelland. Een duidelijke groeifactor was het Amerikaanse bedrijfsleven. De ontwikkeling van de verkoop in China was daarentegen teleurstellend. De Duitse markt bereikte een volume van 7 miljard euro. Het begon goed aan het begin van 2022, stagneerde in het tweede kwartaal en steeg vervolgens weer aanzienlijk in de tweede helft van het jaar. Met name de binnenlandse productie van de Duitse automobielindustrie, die de afgelopen maanden weer sterk is gestegen, en de hoge bezettingsgraad van de productiecapaciteit in de machinebouw hadden een positief effect.

 

Inflatie en oorlog

De hoge inflatie en de oorlog in Oekraïne met alle gevolgen van dien zullen bedrijven nog lang belasten. De dure loonregeling van november 2022 is ook een last voor bedrijven. Materiële knelpunten en moeilijkheden in de toeleveringsketen blijven bestaan en steeds meer landen grijpen terug op protectionistische maatregelen. Al met al zal 2023 naar verwachting opnieuw een moeilijk jaar worden in alle subsectoren van de precisiegereedschappenindustrie. Zecha: ‘De toenemende vraag naar gereedschappen in sommige klantsectoren geeft ons in ieder geval hoop op een hernieuwde productiegroei van in totaal 8 procent.'

 

EMO

Van 18 tot en met 23 september 2023 zal 's werelds grootste vakbeurs EMO ook het visitekaartje van de industrie van precisiegereedschap aan de wereld zijn met de drie hoofdthema's "Future of Business", "Future of Connectivity" en "Future of Sustainability in Production". De Vereniging voor Precisiegereedschap zal met een informatiestand te midden van de gereedschapsfabrikanten staan. De VDMA organiseert onder andere opnieuw een technologieforum waar, naast de leden van de brancheverenigingen voor precisiegereedschap en meet- en testtechniek en de onderzoeksgemeenschap, ook weer interessante start-ups nieuwe ideeën voor de branche zullen aandragen. Twee andere belangrijke vakbeurzen voor de industrie zijn de Intec in Leipzig van 7 tot 10 maart met een gezamenlijke stand van de VDMA en de Moulding Expo in Stuttgart van 13 tot 16 juni 2023. De VDMA zal in Stuttgart vertegenwoordigd zijn met een informatiestand en dagelijks wisselende onderwerpen aansnijden voor vakbezoekers en exposanten.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren