Zoeken
 
 

Productiesnelheid verdubbelen met lasrobots


Diksmuide, 24 januari 2023
In Diksmuide (West-Vlaanderen) worden er vijf dagen per week, zestien uur lang, maatwerkproducten gelast. In de nieuwe productiehal van Vanderscheuren staan naast onder andere snijmachines en plooimachines sinds kort ook twee lasrobots. Deze maken een verdubbeling van de productiesnelheid mogelijk.

VSE Technologie s uit Heist-op-den-Berg had al werkzaamheden verricht voor Vanderscheuren, uitvoerend producent van metaalbewerking op maat. Deze klant beschikte over een aantal oudere robotinstallaties met verouderde ESAB lasbronnen. VSE heeft een van de installaties "opgewaardeerd" met nieuwe lasapparatuur. Vanwege de leeftijd van de drie bestaande lasrobots bij Vanderscheuren, volgde er een occasie Yaskawa lasrobot ter vervanging van de tweede robot. Deze werd door VSE uitgerust met nieuwe lasapparatuur en werd in gebruik genomen. Voor de derde robot werd geopteerd voor een volledig nieuwe installatie.

 

Tot die tijd werkte Vanderscheuren via het principe van een vaste werktafel waar zij met de hand een stuk op monteerden, dat door de robot werd gelast en pas als de robot klaar was, pakten zij het stuk eraf en werd er een nieuw stuk geplaatst waarbij vervolgens de robot opnieuw zijn proces in ging. Op advies van VSE besloot de klant om een geheel nieuwe installatie aan te schaffen waarbij de derde verouderde robot ook werd vervangen. 

 

vanderscheurenDe robot staat op een track zodat de gehele vijf meter vlot bereikt kan worden. (Foto: Yaskawa/Vanderscheuren) 

 

De nieuwe installatie heeft een grote manipulator met twee werkstations waar stukken tot vijf meter tussen geplaatst worden en waarbij de operator kan laden terwijl de robot aan het lassen is. De operator is tijdens het laden en lossen beschermd van de lichtboog door een afscherming tussen de twee stations. Het wisselen van station gebeurt rondom een horizontale as en is volledig in het robotprogramma opgenomen. De robot staat op een track zodat de gehele vijf meter vlot bereikt kan worden. Met deze oplossing kon de productiesnelheid verdubbeld worden. 

 

Vanderscheuren maakt olietanks die worden ingebouwd in grote industriële weefgetouwmachines en die de spindels geolied houden. Een olietank is een vierkante buis met een diameter niet groter dan 20 cm. 'Ze werken met een vaste afname per dag, dus ze moeten per dag een bepaald aantal stuks kunnen afleveren. De laatste keer dat ik ze sprak hadden ze vier dagen voorsprong in productie,' vertelt Kristof Vleugels, Sales Engineer bij VSE Technologies. 

 

 

Productiesnelheid verdubbelen met lasrobots'
De installatie bestaat uit de robots, manipulator en track maar ook het hekwerk en de afzuiging, waarbij de installaties naast elkaar staan en gebruik maken van dezelfde afzuiging. (Foto: Yaskawa/Vanderscheuren)
1/1
 
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren