Zoeken
 
 

Onrust personeel VDL NedCar over toekomst


17 januari 2023
Er heerst onrust onder het personeel bij autofabriek VDL NedCar in Born, waar ook veel Belgen werken, meldt Nederlandse vakbond FNV. Over een jaar stopt de productie van BMW en er is nog steeds geen nieuwe opdrachtgever binnen gehaald. Er werken 4.000 medewerkers bij de laatste autobouwer van Nederland.

‘Steeds meer mensen bij NedCar beginnen onzeker te worden over hun toekomst', zegt Ron Peters van vakbond FNV tegen 1Limburg. ‘Ze horen niks en weten niks. Terwijl de tijd nu toch echt begint te dringen. Ik begin er zelf ook steeds minder in te geloven dat we in Born volgend jaar nog auto's bouwen.'

 

Aanleiding van de onrust onder de ruim 4.200 werknemers van VDL Nedcar in Born is het uitblijven van een nieuwe opdrachtgever. VDL Nedcar bouwt nu modellen van Mini en BMW X1 in Limburg, maar het contract met BMW loopt af in maart 2024.

 

Peters zegt de afgelopen tijd veel telefoontjes en berichten ontvangen van de ongerust personeel. ‘Het einde van de fabriek is in zicht, maar VDL Nedcar weigert met ons om de tafel te gaan', zegt de vakbondsman, die met een rechtszaak dreigt. ‘Steeds meer mensen lijken te gaan zoeken naar ander werk, zeker nu de arbeidsmarkt voor de metaalsector in Limburg booming is.'

 

Afgeketste deal

VDL Nedcar weet al een jaar dat de productie van BMW ophoudt en sprak ondertussen met het Amerikaanse Canoo zijn auto's eerder in Limburg bouwen. Deze deal ketste eind 2021 af. De autobouwer wil op 1Limburg niet reageren op mogelijke onderhandelingen, maar zegt wel met diverse partijen in gesprek te zijn. Mocht er geen nieuwe opdracht komen voor de bouw van auto's, dan verliest Nederland zijn laatste autofabriek.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren