Zoeken
 
 

Koperprijs weer sterk in de lift


13 januari 2023
De prijs van koper zit flink in de lift. Dit zou samenhangen met de verwachting dat de vraag naar koper in China zal toenemen nu het land is afgestapt van het strikte coronabeleid en de Chinese economie aantrekt na het opheffen van de coronabeperkingen.

De prijs van koper is woensdag op de Londense metalenmarkt voor het eerst sinds juni gestegen tot meer dan 9.000 dollar per ton. Dat melden verschillende Europese persbureaus. Experts verklaren de prijsstijging door een verwachte groei van de vraag nu China is afgestapt van het strikte coronabeleid en de economie mogelijk aantrekt. Bekijk de ontwikkeling van de koperprijs over het afgelopen jaar.

 

China is ‘s werelds grootste consument van koper, dat vaak wordt beschouwd als barometer voor de economie omdat het metaal in veel verschillende sectoren wordt gebruikt, zoals de bouw, auto-industrie en telecomsector. Ook de verwachting dat de Amerikaanse Federal Reserve het rustiger aan kan doen met het verhogen van de rente tegen de hoge inflatie zorgt voor opwaartse prijsdruk. 

 

Daling koperprijs in 2022

Over heel 2022 ging de koperprijs juist nog met 14 procent omlaag door zorgen over een economische recessie. In maart van vorig jaar bereikte de koperprijs nog wel een recordniveau van circa 10.900 dollar per ton. De reden hiervan was de vrees dat de leveringen uit Rusland geraakt zouden worden door de westerse sancties vanwege de oorlog in Oekraïne. 

 

Andere metalen worden ook duurder

Ook andere veelgebruikte metalen zoals aluminium, zink en tin gaan in prijs omhoog, net als ijzererts. Mijnbouwers maken zich volgens Nederlands persbureau ANP inmiddels zorgen over mogelijke tekorten aan metalen. Er zouden veel meer investeringen nodig zijn in nieuwe mijnen om aan de toekomstige vraag te kunnen voldoen. Koper is ook van groot belang voor de energietransitie en de overgang op elektrisch rijden.

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren