Zoeken
 
 

K 2022 innovatiemotor voor de wereldwijde kunststof- en rubberindustrie


Düsseldorf (DE), 26 oktober 2022
De vreugde van de kunststof- en rubberindustrie om na drie jaar eindelijk weer eens persoonlijk van gedachten te kunnen wisselen op wereldniveau kenmerkte K 2022 Düsseldorf en zorgde voor een uitstekende stemming onder de 3.037 exposanten. De bedrijven meldden goede leads en een duidelijke investeringsbereidheid bij de vakbezoekers, noemden veelbelovende nieuwe klantrelaties en het sluiten van talrijke business deals.
‘K in Düsseldorf heeft opnieuw aan de hoogste verwachtingen voldaan. Het blijft de meest internationale, complete en innovatieve beurs van de wereldwijde kunststof- en rubberindustrie', zegt Erhard Wienkamp, directeur van de Messe Düsseldorf, verheugd over de goede resultaten en voegt eraan toe: ‘De beurs heeft op indrukwekkende wijze aangetoond hoe waardevol face-to-face netwerken, toevallige ontmoetingen en fysieke merk- en productervaringen zijn. We zijn zeer tevreden dat K 2022 erin geslaagd is sterke signalen af te geven als innovatiemotor van de industrie en dat onze exposanten zaken hebben gedaan met een groot aantal internationale klanten met grote beslissingsbevoegdheid.'

176.000 vakbezoekers uit alle continenten reisden naar het evenement in Düsseldorf. Met meer dan 70% bleef het aandeel internationale gasten op K 2022 op een constant hoog niveau.

 

Ook het oordeel van Ulrich Reifenhäuser, voorzitter van de exposantenadviesraad van K 2022, is zeer positief: ‘Nadat in de afgelopen drie jaar wereldwijd ook op nationaal niveau nauwelijks beurzen konden plaatsvinden, werd des te meer uitgekeken naar K 2022 als 's werelds nr. 1 vakbeurs van de kunststof- en rubberindustrie en is het gelukt om alle sectoren van onze industrie een nieuwe impuls te geven. De vele, deels onverwachte, concrete contractonderhandelingen die op de beurs plaatsvonden, spreken voor zich!'


De huidige onvoorspelbaarheid en onzekerheid van de evenementen zorgen wel voor een krappe situatie in de sector als geheel, maar dat heeft de betrokkenheid van exposanten en de belangstelling van bezoekers geen kwaad gedaan, integendeel: ‘Juist nu in turbulente tijden en waar de kunststofindustrie een transformatie naar de circulaire economie ondergaat, was K 2022 de ideale plek om gezamenlijk en actief de koers voor de toekomst uit te zetten', somt Ulrich Reifenhäuser op. 

 

Technologische ontwikkelingen 

Het was vooral de rijkdom aan nieuwe technologische ontwikkelingen die grondstoffenproducenten, machinefabrikanten en kunststofverwerkers presenteerden voor de implementatie van de circulaire economie, het behoud van hulpbronnen en klimaatbescherming die de vakbezoekers in vervoering bracht. Ulrich Reifenhäuser zegt hierover: ‘Het is duidelijk voelbaar dat alle bedrijven de noodzaak hebben om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en vanaf het begin van de procesketen duurzaam over kunststoffen na te denken. De verscheidenheid aan oplossingen, machines en producten voor de transformatie naar een circulaire economie die op K 2022 werden gepresenteerd, was ongelooflijk.'

 

De vakbezoekers op de K van dit jaar kwamen uit 157 landen. Naast Duitsland waren onder meer Nederland, Italië, Turkije, Frankrijk, België, Polen en Spanje sterk vertegenwoordigd. Met 42% van de bezoekers van buiten Europa is het bereik van K onder het internationale vakpubliek even groot als gewoonlijk. Terwijl met name bezoekers uit de Oost-Aziatische regio minder goed vertegenwoordigd waren dan op K drie jaar geleden vanwege de momenteel moeilijkere omstandigheden in die landen vanwege quarantainevoorschriften, werden op K 2022 talrijke bezoekers uit de VS, Brazilië en India verwelkomd.


Voor ongeveer twee derde van alle ondervraagde bezoekers stond de machine- en installatiebouw op de eerste plaats. 57% en daarmee 5% meer dan op K 2019, gaf aan geïnteresseerd te zijn in grondstoffen en hulpstoffen, waarbij vooral recyclaten en bioplastics in trek waren. Voor 28% waren halffabricaten en technische onderdelen van kunststoffen en rubber de belangrijkste reden om te komen (meerdere antwoorden mogelijk). Meer dan 70% van alle bezoekers komt uit het top- en middenkader.

De bezoekers gaven K 2022 de hoogste waardering voor de volledigheid van het aanbod en het in kaart brengen van de gehele toeleveringsketen. 98% van alle professionals gaf aan de doelen die aan hun bezoek waren verbonden volledig te hebben bereikt.

 

Tijdens de acht beursdagen werd duidelijk dat de K van dit jaar met zijn selectie van hot topics, circulaire economie, klimaatbescherming en digitalisering, precies op schema lag. Qua investeringsintenties sprongen machines en apparatuur voor verwerking en recycling er met 43% uit. De nadruk lag vooral op duurzaamheid, maar ook op circulaire economie en energie-/grondstofefficiëntie bij de productie. Ongeveer 40% van de besluitvormers zei zich te verdiepen in het thema decarbonisatie.

Op de Science Campus kregen zowel exposanten als bezoekers van K 2022 een beknopt overzicht van wetenschappelijke activiteiten en bevindingen in de kunststof- en rubbersector. Talrijke universiteiten, instituten en financieringsinstanties boden hier mogelijkheden voor een directe dialoog.

 

De volgende K Düsseldorf vindt plaats van 8 tot 15 oktober 2025.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren