Zoeken
 
 

Start-up haalt 85 miljoen dollar op voor productie emissievrij ijzer


Colorado (VS), 19 oktober 2022
De Amerikaanse start-up Electra heeft 85 miljoen dollar opgehaald om haar proces van ijzerproductie op lage temperatuur door te ontwikkelen en op te schalen. Volgend jaar wil het een fabriek openen voor de productie van groen staal.

De start-up Electra heeft een productietechniek ontwikkeld waarbij ijzererts geraffineerd wordt tot zuiver ijzer op een temperatuur van 60 graden Celsius. Dit staat in groot contrast met de bestaande methodes die temperaturen van 1.600 graden Celsius vereisen.

 

Meerdere partijen zien wel brood in het ijzer dat zo tot stand komt en financieren de start-up met 85 miljoen euro. Onder de investeerders zijn onder andere Amazon, BHP Ventures en het door Bill Gates opgerichte Breakthrough Energy Ventures. 

 

Hernieuwbare elektriciteit

Electra stelt dat haar productieproces emissievrij is. Dat komt onder andere door de lage temperatuur, maar ook door de gebruikte energiebronnen. Huidige producenten gebruiken bijvoorbeeld fossiele brandstoffen (veelal kolen) tijdens het productieproces. Electra maakt uitsluitend gebruik van hernieuwbare elektriciteit. 

 

Volgens de start-up kan het een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van de klimaatafdruk van de staal en ijzerindustrie. Electra claimt dat de sector 3,6 gigaton per jaar uitstoot, inclusief de indirecte CO2-emissies. ‘Als de staalindustrie een land was, zouden alleen China en de Verenigde Staten vervuilender zijn', klinkt het in een persbericht.

 

De opgehaalde financiële middelen zullen ingezet worden om een proeffabriek te openen. Deze fabriek moet in de loop van 2023 zijn deuren openen in de Amerikaanse staat Colorado. Tussen 2025 en 2030 moet een demonstratiefabriek op commerciële schaal groen staal leveren.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren