Zoeken
 
 

BEN-gebouwen vandaag al technisch en economisch haalbaar


Brussel, 12 december 2013
De Vlaamse Architectenorganisatie NAV en Agoria hebben een seminarie over Bijna-Energieneutraal bouwen (BEN) georganiseerd in Brussel. Er kwamen 300 mensen op af.
Het is al langer bekend dat het extreem optimaliseren van de gebouwschil d.m.v. isolatie niet de gewenste effecten oplevert op het gebied van energiebesparing en betaalbaarheid. Uit onderzoek van Agoria in samenwerking met NAV blijkt dat, mits toepassing van de juiste HVAC-technieken, K35 en een luchtdichtheid van 2 voldoende zijn om E30 te behalen. Dergelijke technieken zullen een steeds grotere rol gaan spelen bij het behalen van lage E-peilen.

 

HVAC

Uit het Agoria-onderzoek is ook gebleken dat, dankzij het gebruik van de juiste HVAC-technieken, E60- en E30-woningen bouwen financieel haalbaar is (< 300.000 euro). Bovendien is, voor een nieuw gebouwde Vlaamse typewoning die klaar is voor de toekomstige normen, het onderlinge prijsverschil tussen beide beperkt. Uit een eveneens uitgevoerde praktijkstudie van twee woningrenovaties blijkt dat door middel van isolatie een E-peil van 90 kan worden bereikt. Mits toepassing van de juiste HVAC-technieken kan men ook in die markt een lager E-peil bereiken.

 

Comfort

Bij niet-residentiële gebouwen werd eenzelfde patroon vastgesteld: ook in dat marktsegment worden HVAC-technieken steeds belangrijker bij het behalen van de BEN-target (E40).

De HVAC-technieken hebben trouwens niet alleen een impact op het E-peil, maar ook op het comfort. Ze beïnvloeden namelijk in grote mate de temperatuur en de luchtkwaliteit van het gebouw. Een Grontmij-studie bevestigde in de praktijk de stelling dat altijd eerst de gebouwschil economisch moet worden geoptimaliseerd om vervolgens door middel van HVAC-technieken het E-peil nog verder te doen dalen tot het gewenste niveau. (Agoria)

www.agoria.be
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren