Zoeken
 
 

Coronacrisis Van Hool houdt aan ondanks bestelling De Lijn


Koningshooikt, 8 december 2021
De Lijn bestelt zestig elektrische bussen bij Van Hool en VDL, maar deze bestelling lost de coronamalaise niet op. Door corona is de vraag naar touringcars geheel ingezakt.

In mei dit jaar was busbouwer Van Hool uit Koningshooikt een van de bestemmingen van een roadshow van Vakbonden ABVV-Metaal en BTB. Met de roadshow vroegen de vakbonden aandacht voor de noodlijdende en busbouw- en touringcarsector. Als gevolg van de sterke daling in het toerisme en het stilvallen van busreizen waren de bestellingen van nieuwe bussen ingestort. Ruim zestig procent van het 3.000 koppige personeelsbestand zat toen op tijdelijke werkloosheid thuis.

 

Ruim een half jaar later is er in deze situatie nauwelijks verbetering gekomen, vertelt Van Hool-woordvoerder Dirk Snauwaert. 'Door corona is er wederom nauwelijks toerisme en door onzekerheid over de gezondheidssituatie blijven ook bestellingen bij touringcarbedrijven uit. Hierdoor hebben deze bedrijven ook geen financiële ruimte om nieuwe bussen aan te schaffen.' Het percentage tijdelijke werkloosheid ligt momenteel op vijftig procent, een gedeelte van het personeel heeft inmiddels ook elders onderdak gevraagd.

 

Tegenover de slabakkende toeristische markt, vertoont de openbare vervoersmarkt tekenen van verbetering. 'Overheden investeren in de aanschaf van groene bussen enerzijds om de economie na corona op gang te helpen, anderzijds om een vergroening van het openbare vervoerspark te realiseren', verklaart Snauwaert die dit jaar al 135 orders noteerde.

 

Zestig e-bussen voor De Lijn

36 van deze orders komen van de Vlaamse openbare vervoersmaatschappij De Lijn. Het Vlaamse openbare vervoersbedrijf maakte deze maand de bestelling van zestig nieuwe elektrische bussen bekend. 36 bussen werden besteld bij Van Hool, een bestelling van 24 e-bussen werd bij VDL in Eindhoven geplaatst.

 

Van Hool en VDL kwamen als best geplaatste inschrijvers uit de openbare aanbestedingsprocedure van De Lijn, waaraan elf kandidaten deelnamen. De e-bussen worden geleverd vanaf het laatste kwartaal van 2022. De Lijn trekt in totaal 28 miljoen euro uit voor de bestelling. Ongetwijfeld zal de vervoersmaatschappij de komende tijd nieuwe bestellingen plaatsen, want het wil tegen 2035 over een volledig elektrische vloot beschikken. 'Een mooie bestelling', becommentarieert Snauwaert van Van Hool. 'Maar dat betekent zeker niet dat iedereen gelijk weer aan het werk kan. Daarvoor is de terugval in de touringcarsector nog te groot.'

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren