Zoeken
 
 

Tekort op arbeidsmarkt houdt uitbreidingsplannen Fraiponts tegen


4 augustus 2021
Het Limburgse maakbedrijf Fraiponts, gespecialiseerd in draai en freeswerken, heeft haar uitbreidingsplannen on hold gezet door tekorten op de arbeidsmarkt.

'Voor corona hadden wij plannen ons bedrijf uit te breiden door een nieuwe hal bij te bouwen en nieuwe machines aan te schaffen', vertelt Davy Fraiponts, eigenaar van het gelijknamige maakbedrijf uit Zonhoven. Corona, de crisis in de automobielsector en het gebrek aan technisch personeel hadden deze plannen tijdelijk naar de ijskast verschoven.

 

Inmiddels is de economie aan een flink herstel bezig en stromen ook de orders bij Fraiponts binnen. De uitbreidingsplannen zijn hierdoor ook weer actueel geworden, alhoewel het tekort op de arbeidsmarkt een sta in de weg blijft. 'Je kunt wel investeren in een nieuwe machine, maar als je geen personeel hebt om de machine te bedienen, kom je nog niet verder', legt de zaakvoerder uit.

 

Het maakbedrijf werd in 1961 opgericht door de grootvader van Davy en richtte zich aanvankelijk op de lokale mijnindustrie. Nadat de mijnen dicht gingen, is de oriëntatie van het bedrijf bijgesteld en levert het inmiddels hoog precisie onderdelen. Onder de klantenkring bevinden zich bedrijven uit tal van sectoren, variërend van de automobiel tot medische sector.

 

fraiponts

Davy Fraiponts is derde generatie zaakvoerder van het Limburgse metaalbewerkingsbedrijf (Foto: Fraiponts)

 

Hersteld van coronaverval

Vorig jaar werd het metaalverwerkingsbedrijf hard geraakt door de coronacrisis en moest een gedeelte van het twaalfkoppige personeelsbestand op tijdelijke werkloosheid gezet worden. 'Onze belangrijkste klant is voor negentig procent afhankelijk van de automotive en door corona vielen de bestellingen sterk terug', verklaart Fraiponts.

In de loop van vorig jaar kwamen er meer orders uit de medische sector, normaal goed voor twintig procent van de activiteiten van het maakbedrijf. Hierdoor konden werknemers terugkeren uit tijdelijke werkloosheid. Een grote order hield bijvoorbeeld verband met onderdelen voor machines die gebruikt worden voor de productie van rubbertjes. Fraiponts: ‘Denk daarbij aan bewaarpotjes, injectiespuiten en dergelijke. Deze zijn bij de verspreiding en toediening van het coronavaccin massaal nodig'.

 

In de loop van dit jaar is de vraag dus behoorlijk aangetrokken. Fraiponts heeft momenteel plaats voor vier extra technisch profielen. Ook wordt er gedacht aan nieuwe investeringen in machines, zoals 5-assige Hermle freesmachines, een bedfrees en een draai-freesbank combinatie. Met de laatste machines dient er minder vaak opgespand te worden en kan een nog hogere precisie bereikt worden.

 

Agoria solar race team

Een van de klanten van het metaalverwerkende bedrijf is het Solar race team van Agoria. Samen met tientallen andere Belgische maakbedrijven leverde Fraiponts mechanische, aluminium precisie onderdelen voor de zonnewagen. 'Wij werken al jaren samen met het solar raceteam. Het is goede marketing en daarnaast ook een gelegenheid om in contact te zijn met de jeugd. Veel studenten van het solar raceteam belanden later bij een ingenieurs- of ontwikkelingsbureau en hebben draai- en freesstukken nodig', vertelt de Limburgse ondernemer.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren