Zoeken
 
 

Kmo-groeisubsidie wint aan populariteit


23 juni 2021
Coronacrisis of niet, bij heel wat Limburgse bedrijven kriebelen de groeiambities. De kmo-portefeuille en kmo-groeisubsidie kunnen daarbij voor een flinke duw in de rug zorgen. Toch blijkt uit cijfers dat het aantal aanvragen voor de kmo-portefeuille een serieuze duik neemt en het toegekende bedrag aan Limburgse kmo’s daalt zelfs van tien miljoen euro in 2019 naar 5,2 miljoen in 2020. De populariteit van de kmo-groeisubsidie nam het afgelopen jaar wel toe in Limburg - van 1,6 miljoen naar 2,3 miljoen euro in 2020 - maar daar zit nog heel wat groeimarge.

Daarom mobiliseert Unizo Limburg kmo's om gebruik te maken van subsidies voor de domeinen waarin we achterlopen. 'Zeker met het vooruitzicht van de volgende oproep voor de kmo-groeisubsidie voor bedrijven die willen inzetten op internationalisering, digitalisering of duurzaam en circulair ondernemen. Ondernemers kunnen een aanvraag indienen voor de kmo-groeisubsidie vanaf 12 juli tot en met 31 augustus. Wie daarover vragen heeft of begeleiding zoekt, helpen we graag', verduidelijkt Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder Unizo Limburg.

 

De kmo-portefeuille is al redelijk lang ingeburgerd en richt zich op opleiding en advies. De kmo-groeisubsidie bestaat nog maar enkele jaren en dient als specifieke hefboom voor kmo's die willen groeien. Groeien door te innoveren, (verder) te internationaliseren, digitaal te transformeren of duurzaam en circulair te ondernemen. De kmo-groeisubsidie wordt toegekend via een competitieve oproep per thema en bedraagt maximum 50.000 euro per jaar per groeitraject. In 2021 zijn er drie oproepen; de tweede oproep is op 12 juli en geldt voor de thema's internationalisering, digitalisering en duurzaam/circulair ondernemen.

 

Minder kmo-portefeuille, meer kmo-groeisubsidie

Na drie eerdere jaren met opmerkelijke groeicijfers, kende het gebruik van de kmo-portefeuille in 2020 een sterke terugval van 25 procent. Het toegekende steunbedrag halveerde zelfs in het afgelopen jaar. De coronacrisis is daar uiteraard niet vreemd aan, maar ook de inkrimping van de steunmaatregel eind 2019 is van invloed op de daling. Dat blijkt uit een analyse van de cijfers die Vlaams parlementslid Rita Moors van Vlaams minister Hilde Crevits ontving als antwoord op een schriftelijke vraag.

 

Samen met Unizo Limburg dook Rita Moors ook in de cijfers voor de kmo-groeisubsidie. Opvallend genoeg maakt die subsidie de omgekeerde beweging: het aantal ingediende aanvragen nam in Limburg met vijftig procent toe tussen 2019 en 2020 van 82 naar 122 aanvragen, en het toegekende steunbedrag groeide met veertig procent van 1,6 naar 2,3 miljoen euro. Tegenover die steun staan 4,6 miljoen euro aan Limburgse groei-investeringen. In heel Vlaanderen groeide het aantal dossiers met zestig procent en de toegekende steun met dertig procent naar een totaal bedrag van 17,5 miljoen euro steun.

 

De maatregel blijkt vooral een belangrijke steun te zijn voor kleine ondernemingen: ruim 85 procent van de goedgekeurde dossiers en middelen zit bij bedrijven tot tien werknemers. Een mogelijke kanttekening is wel dat de kwaliteit van de ingediende dossiers afneemt, te oordelen aan het dalend goedkeuringspercentage in de afgelopen jaren. In 2020 werd ruim zestig procent van de dossiers goedgekeurd voor subsidiëring, komend van zeventig procent in 2019 en meer dan tachtig procent in 2018. Ter vergelijking: voor de kmo-portefeuille ligt het goedkeuringspercentage al verschillende jaren op 92 procent.

 

Stijgende vraag als teken van veerkracht

Rita Moors, Vlaams parlementslid voor N-VA: 'Door de coronacrisis was 2020 geen makkelijk jaar voor ondernemers. Gelukkig biedt de Vlaamse overheid de ondernemers via verschillende kanalen ondersteuning. De kmo-groeisubsidie verschaft ondernemingen heel wat mogelijkheden voor bijvoorbeeld innovatie of duurzaam en circulair ondernemen. Dat er in Limburg vorig jaar meer vraag was naar de groeisubsidie weerspiegelt nogmaals de veerkracht van onze Limburgse ondernemers. Tijdens de relance moeten we onze kmo's daarin maximaal ondersteunen. Het is belangrijk dat we opnieuw aanknopen met economische groei, zodat we uit het dal van de crisis kunnen klimmen.'

 

Nieuwe oproep

Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg: '2020 was - en dan druk ik me zacht uit - geen makkelijk jaar voor ondernemers. En toch blijven ze investeren in opleiding, advies en veranderingsprocessen. Tegenover de 5,2 miljoen euro steun uit de kmo-portefeuille staan achttien miljoen euro aan investeringen, tegenover de 2,3 miljoen euro steun uit de kmo-groeisubsidie staan 4,6 miljoen euro aan investeringen. Dat verdient dus zeker waardering en een volgehouden inspanning van de Vlaamse overheid. We hopen dan ook dat de budgetten van de voorbije jaren gehandhaafd worden.'

 

'Tegelijk doen we een warme oproep richting ondernemers om maximaal gebruik te maken van de kmo-groeisubsidie. Die kan interessant zijn voor bedrijven die op een kantelpunt staan. Speel je bijvoorbeeld met een idee voor een nieuw product? Wil je een klantenportaal ontwikkelen in een virtual of augmented reality omgeving? Heb je uitbreidingsplannen? Wil je bepaalde bedrijfsprocessen verduurzamen? Of ga je nieuwe markten verkennen? Wel, bewandel dan zeker de piste van de kmo-groeisubsidie. Ondernemers die daarvoor interesse hebben, kunnen bij ons terecht voor meer informatie en begeleiding om de aanvraag in te dienen', besluit Bart Lodewyckx.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren