Zoeken
 
 

Aantal werkzoekenden bereikt historisch dieptepunt


9 juni 2021
Auteur:
Jerom Rozendaal
Het aantal werkzoekende is in dertien jaar nog nooit zo laag geweest en door de oplevende economie stijgt het aantal vacatures.

'Er zijn momenteel 168.800 werkzoekenden in Vlaanderen', laat Joke Van Bommel, woordvoerder van het Vlaamse arbeidsbemiddelingsbureau VDAB weten. 'Dat is het laagste aantal in dertien jaar tijd.'

 

Tegenover de weinige werkzoekenden constateert de VDAB dat het aantal vacatures toeneemt. ‘De laatste drie maanden zien we een toename en in iedere maand lag het aantal vacatures hoger dan in dezelfde maand in 2017, 2018 en 2019', vervolgt Van Bommel, die dit aan de aantrekkende economie wijdt.

 

Door de aangekondigde versoepelingen, die veel sectoren in staat stellen de deuren weer te openen, lijkt het tekort aan personeel de komende maanden sterker op te lopen. De verhitte arbeidsmarkt blijkt ook uit de nationale aanwervingscampagne die deze week gelanceerd werd door de spoorwegbeheerder Infrabel. Het staatsbedrijf zoekt vierhonderd nieuwe werknemers, waarbij de nadruk ligt op technische profielen.

 

De krapte op de arbeidsmarkt lijkt hiermee terug van nooit weggeweest beaamt ook de VDAB. Door vergrijzing is de krapte op de arbeidsmarkt de laatste jaren sterk toegenomen. Voor elke honderd werknemers die met pensioen gaan, stromen er maar tachtig nieuwe in, zo blijkt uit de statistieken van VDAB.

 

Minder arbeidsmobiliteit door corona-onzekerheid

Ook Pro Industry ondervindt het gebrek aan werkzoekenden aan de lijve. Het Nederlandse interim kantoor dat in 2019 neerstreek in Antwerpen en zich specialiseert industriële, technische profielen, zegt dat de toestroom van kandidaten met 75 procent verminderd is. 'En het was al moeilijk om aan geschikte, technische kandidaten te komen', vertelt een medewerker.

 

Het technische interim kantoor wijdt de beperkte arbeidsmobiliteit aan de coronacrisis. 'Door de coronacrisis zijn mensen bang van baan te veranderen. Er heerst toch nog veel onzekerheid in sommige sectoren.'

 

Alhoewel de economie op volle toeren draait, merkt het uitzendbureau tijdens prospectie dat er in de metaalverwerkende industrie nog behoorlijk wat technische werkloosheid bestaan. 'Dat heeft onder andere te maken met voorraadtekorten waardoor bedrijven niet verder kunnen werken', vertelt de medewerker van Pro Industry uit Antwerpen.

 

manual Instructiefilmpjes en digitale handleidingen van Manual.to worden door Melotte ingezet om bestaande kennis te capteren in voorbereiding op pensionering groot deel vaste medewerkers.

 

Het VDAB wijst eveneens op de tijdelijke werkloosheid als nuancerende factor bij de verhitte arbeidsmarkt. Alhoewel de tijdelijke werkloosheid van meer dan 1 miljoen mensen tijdens de piek in mei vorig jaar is afgezwakt, maken er momenteel nog steeds ruim 250.000 Vlamingen van dit systeem gebruik. 'Het is natuurlijk de vraag wat er gebeurt als de steunmaatregelen in het najaar aflopen. Gaan deze mensen terug aan het werk of heeft hun werkgever de crisis niet overleefd', vraagt de woordvoerder zich af.

 

Captatie van bestaande kennis als redmiddel

Maakbedrijven stellen op hun beurt al tijden alles in het werk om het hoofd te bieden aan het toenemende gebrek aan personeel. Daar heeft corona ook weinig aan veranderd. Zo geeft bijvoorbeeld Peter Perremans in een uitgebreid interview in Vraag&Aanbod aan dat het werven van geschikt personeel de grootste uitdaging van de komende jaren is. In voorbereiding op de uittreding van ervaren arbeidskrachten werkt men met de West-Vlaamse startup Manual.to aan een digitale instructie tool waarmee de huidige kennis gecapteerd kan worden en waar onervaren medewerkers later een beroep op kunnen doen.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren