Zoeken
 
 

Volvo en SSAB gaan eerste fossielvrije stalen voertuigen produceren


13 april 2021
Volvo Group en SSAB hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend op het gebied van onderzoek, ontwikkeling, serieproductie en commercialisering van 's werelds eerste voertuigen die van fossielvrij staal worden gemaakt. Volvo is van plan om al dit jaar te beginnen met de productie van conceptvoertuigen en onderdelen van staal dat door SSAB wordt gemaakt met behulp van waterstof.

Volvo zal al in 2021 beginnen met de productie van de eerste conceptvoertuigen en -machines met staal van SSAB. In 2022 zullen plannen worden gemaakt voor kleinschaliger serieproductie en daarna zal een geleidelijke uitrol richting massaproductie volgen. Volvo en SSAB zullen ook samenwerken op het gebied van onderzoek en ontwikkeling om het gebruik van staal in Volvo's producten te optimaliseren met betrekking tot gewicht en kwaliteit. De twee ondernemingen zullen samen een aantal producten van fossielvrij staal ontwikkelen met het doel om binnen enkele jaren tot serieproductie te komen.

 

Het nieuwe fossielvrije staal van SSAB zal een belangrijke aanvulling zijn op het traditionele en gerecycleerde staal dat gebruikt wordt in Volvo's vrachtwagens, bouwuitrusting en andere producten. Fossielvrij staal zal worden gemaakt met behulp van een volledig nieuwe technologie waarbij gebruik wordt gemaakt van fossielvrije elektriciteit en waterstof. Het resultaat zal een veel geringere impact op het klimaat en een fossielvrije waardeketen zijn. De staalindustrie is van mening dat de behoefte aan staal op lange termijn aanzienlijk zal toenemen en dat nieuw geproduceerd fossielvrij staal nodig zal zijn om aan deze vraag te voldoen.

 

'We zijn vastbesloten om tegen 2050 een klimaatneutraal bedrijf te zijn, in overeenstemming met het Akkoord van Parijs. Dit betekent dat onze voertuigen en machines emissievrij zullen zijn wanneer ze in gebruik zijn, maar ook dat we de materialen, zoals staal, die in onze producten worden gebruikt, zullen herzien en ook hier geleidelijk zullen overschakelen op fossielvrije alternatieven. Dit is een belangrijke stap op weg naar volledig klimaatneutraal transport', zegt Martin Lundstedt, President en CEO van Volvo Group.

 

Het samenwerkingskader omvat ook een onderzoek naar gemeenschappelijke logistieke oplossingen die kunnen bijdragen aan het verminderen van de milieueffecten van SSAB's interne en externe transporten. Het streven is om Volvo-voertuigen te gebruiken die worden aangedreven door accu's of brandstofcellen.

 

SSAB streeft ernaar om in 2026 op commerciële schaal te beginnen met het leveren van fossielvrij staal aan de markt. De ontwikkeling van een fossielvrije waardeketen van mijn tot eindproduct van staal zal plaatsvinden in het kader van het HYBRIT-initiatief, dat SSAB sinds 2016 samen met LKAB en Vattenfall aanstuurt. Sinds augustus 2020 is er een proeffabriek en deze zal binnenkort beginnen met de productie van kleinere volumes sponsijzer dat met waterstof wordt gemaakt.

 

'Wij maken nu een reuzensprong naar een volledig fossielvrije waardeketen helemaal tot bij de eindklant. Samen met Volvo Group gaan wij aan de slag met de ontwikkeling en serieproductie van fossielvrije staalproducten. Wij zullen samenwerken met onze klanten om hun impact op het klimaat te verminderen en tegelijk hun concurrentievermogen te versterken. Wij bekijken voortdurend hoe wij een meer omvattende leverancier van fossielvrij staal kunnen worden voor klanten zoals Volvo. Wij zien een nieuwe groene revolutie opkomen', zegt Martin Lindqvist, President en CEO bij SSAB.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren