Zoeken
 
 

Positieve balans op K 2013


Düsseldorf (D), 14 november 2013
In de aanloop naar de driejaarlijkse K 2013 waren de verwachtingen hooggespannen. De bedrijven uit de kunststof- en rubberindustrie die aanwezig waren op ’s werelds belangrijkste beurs voor hun branche, zijn niet teleurgesteld, exposanten verwachten na afloop van de beurs veel orders.
Een sinds maanden aantrekkende conjunctuur in de branche en de wetenschap aan bedrijven toonaangevende productinnovaties voor alle segmenten van de procesketen te kunnen presenteren, rechtvaardigden de hoop op een goed beursverloop en sterke deals na afloop. En de verwachtingen werden tijdens de acht beursdagen nog verder overtroffen. Eensgezind spraken de exposanten van een grote hoeveelheid concrete projectaanvragen, intensieve gesprekken met vakbezoekers vanuit alle windhoeken en een opvallend groot aantal deels spontane transacties, waaronder meerdere miljoenendeals.

 

Positief

Ulrich Reifenhäuser (foto), voorzitter van het adviescollege van exposanten van K 2013, maakte een uitermate Ulrichpositieve balans op: ‘De investeringsbereidheid van bezoekers hebben we in deze omvang niet verwacht! De talloze innovatieve producten en toepassingen die in Düsseldorf hun première kenden, konden op grote interesse van het vakpubliek rekenen. En de noviteiten werden niet alleen bewonderd: er werden veel concrete onderhandelingen gevoerd en contracten ondertekend. Veel klanten bouwen hun capaciteiten uit en investeren in nieuwe technologieën om zich te midden van de mondiale concurrentie staande te kunnen houden. We gaan vol vertrouwen uit van een sterke orderperiode na afloop van de beurs en rekenen op een aanhoudende groei voor onze branche.' Deze inschatting betreft alle segmenten van de beurs en werd door de meer dan 32.000 exposerende grondstofproducenten, verwerkers en machinebouwers in gelijke mate gedeeld. De exposanten loofden de gestegen internationaliteit en de grote vakinhoudelijke competentie van de bezoekers, maar ook het feit dat bovengemiddeld veel topmanagers naar Düsseldorf waren gekomen.

 

120 landen

De circa 218.000 vakbezoekers kwamen uit meer dan 120 landen naar K 2013. Werner Matthias Dornscheidt, voorzitter van de directie van Messe Düsseldorf, is samen met zijn team erg blij met de uitermate positieve feedback. ‘Eens te meer is duidelijk geworden dat K het belangrijkste evenement voor de kunststof- en rubberbranche is en blijft! Hier zijn geheel nieuwe technologieën en materialen net zo op hun plaats als doorontwikkelingen, en dit is de plek waar deze innovaties worden besteld. Vooral bij de internationale gasten van K 2013 was de investeringsbereidheid buitengewoon groot: de helft van hen kwam met concrete investeringsplannen naar Düsseldorf. De omvang van de delegaties van iedere bezoekende firma neemt weliswaar licht af, maar geen enkel bedrijf dat kunststoffen produceert of gebruikt, heeft de kans laten schieten om op K 2013 informatie in te winnen over de noviteiten van nu en de trends van morgen.' Aan de vorige editie in 2010 hebben 222.486 bezoekers en 3.094 exposanten deelgenomen. De resultaten van de bezoekersenquête onderbouwen de inschatting van de exposanten dat de internationaliteit van de bezoekers is toegenomen: 58 procent en daarmee rond de 126.000 vakmensen kwamen van buiten Duitsland. Bijna de helft van alle buitenlandse bezoekers kwam van overzee, zelfs uit Angola, Burkina Faso, de Falklandeilanden, Jemen, Malawi, Nepal, Nieuw-Caledonië, Oman, Peru en Turkmenistan naar Duitsland. Het aandeel van vakbezoekers uit Azië vormde naar verwachting de grootste groep buitenlandse bezoekers - rond de 30.000 K2013vakbezoekers kwamen uit Zuid-, Oost- en Centraal-Azië maar ook vanuit het Nabije- en Midden-Oosten naar de Rijn. De gasten uit India waren daarbij wederom in de meerderheid, terwijl het aantal vakbezoekers uit China, Indonesië, Iran, Japan en Taiwan duidelijk was toegenomen.

Een duidelijke stijging is er ook bij het aantal bezoekers uit Noord-Amerika: uit de Verenigde Staten en Canada zijn er rond de 8.100 deelnemers geregistreerd, zo'n 1.300 meer dan op K 2010.

Rond de 11.000 vakbezoekers kwamen uit Latijns-Amerika, ongeveer net zoveel als drie jaar geleden. De grootste groep experts was afkomstig uit Brazilië, Mexico, Argentinië en Columbia.

 

Zuid-Afrika

Er was ook een sterke groei van het aantal bezoekers uit Zuid-Afrika - 2.000 bezoekers kwamen daar vandaan. Bij de gasten uit de Europese buurlanden domineerde Nederland met 8.000 bezoekers, gevolgd door Frankrijk, België, Groot-Brittanië en Italië. Er was een duidelijke interessetoename vanuit Polen, Tsjechië en Hongarije.

 

Machinebouw

Het aandeel leidinggevende bezoekers was vanuit alle landen bovengemiddeld groot: rond twee derde behoorde tot het top- en middenmanagement. Meer dan de helft is beslissingsbevoegd of betrokken bij investeringen in hun bedrijven. Opmerkelijk is ook het groot aantal bezoekers vanuit onderzoek, ontwikkeling en constructie. Oplossingen voor duurzaamheid en energiebesparingen domineren veel productintroducties. Het streven om milieuvriendelijk en tegelijkertijd kostenbesparend te produceren, drukt een stempel op de branche. De machine- en installatiebouw, met rond de 1.900 exposanten het grootste exposantensegment van K 2013, stond in het middelpunt van de interesse van bezoekers: bijna tweederde van alle geënquêteerde gaf aan, vooral informatie te zoeken over deze sectoren. Voor 42 procent van de vakbezoekers waren de presentaties van de grondstof- en hulpstoffenproducenten het meest interessant, 22 procent schonk voornamelijk aandacht aan halffabricaten en technische onderdelen uit kunststof en rubber (er konden meerdere keuzes worden aangekruist). De bezoekers kwamen vanuit alle belangrijke kunststof en rubber toepassende branches - van de bouw-, de voertuigbouw- en de verpakkingsbranche tot aan elektro- en medische technologie maar ook de landbouw werd vertegenwoordigd. In totaal beoordeelden de bezoekers het aanbod van K 2013, verdeeld over 19 hallen, met uitstekende cijfers: 96 procent van de bezoekers gaf aan het doel van het bezoek bereikt te hebben. De volgende K Düsseldorf vindt van 19 tot en met 26 oktober 2016 plaats.

www.k-online.de

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren