Zoeken
 
 

Metaalbewerker ziet markt aantrekken en heeft nieuwe machines in bestelling


Aalter, 3 februari 2021
Auteur:
Jerom Rozendaal
Metaalbewerker Buyse Metal Works Group ziet een opvallend herstel van de markt en draait op volle toeren. De eerste twee maanden van dit jaar voegt het verder vier nieuwe machines aan het machinepark toe.

Dit vertelt Johan Van Wesemael, Business Development Manager van het metaalbedrijf met vestigingen in Lier en Aalter. ‘Vanaf begin december kregen wij de eerste signalen binnen van klanten die erop wezen dat de markt aan het bijtrekken is. Het lijkt erop dat bedrijven hun stock, of althans een groot deel ervan, opgegeten hebben en daarom aan nieuwe onderdelen toe zijn.'

 

Behalve de aanwas van de voorraad, is er volgens Van Wesemael mogelijk sprake van een opleving van de industrie. ‘Wij horen positieve geluiden van producenten van industriële- en landbouwmachines en ook robotfabrikanten lijken het goed te doen. Er is een inhaalslag bezig van uitgestelde bestellingen', stelt hij.

 

Vier nieuwe machines

De opleving van de activiteiten valt samen met de aanschaf van vier nieuwe metaalbewerkingsmachines. De eerste machine, een Citizen L20 draaibank, werd afgelopen week geleverd in Aalter. De volgende machines die verwacht worden de komende weken zijn een Blohm vlakslijper, een Doosan freesmachine en een draaibank van Okuma. Met 96 machines behoort Buyse tot de grootste metaalbewerkers van België.

 

De nieuwe machines dienen deels als vervangings- en deels als uitbreidingsinvesteringen. Het bedrijf is positief gestemd over de toekomst. ‘Zoals het er nu uitziet qua orderintake en vragen van klanten, ziet het er echt goed uit. Al onze grotere klanten stellen hun prognoses naar boven toe bij', aldus Van Wesemael.

 

Buyse Metal Works heeft het coronajaar 2020 afgesloten met een omzetdaling van zeven tot acht procent ten opzichte van 2019. Vooral in de beginfase van corona kreeg het bedrijf met tegenslag te maken. Omdat sommige klanten door de coronamaatregelen de deuren tijdelijk moesten sluiten en andere bedrijven onmiddellijke uitval van de vraag kenden, draaide het metaalbedrijf enkele maanden op drie kwart van haar normale doen.

 

buyse

Met 96 bewerkingsmachines en twee vestigingen behoort Buyse Metal Works Group tot de grootste metaalbewerkers van België. (Foto: Buyse)

 

Vervanging nieuwe onderdelen

Inmiddels draait het bedrijf vanaf half december weer op volle toeren. Door corona komen er ook opmerkelijke verzoeken binnen bij de metaalbewerker. ‘Wij horen van klanten, makers van machines en industriële installaties, dat sommige afnemers nieuwe machines al maanden niet in gebruik hebben kunnen stellen. Door de coronamaatregelen en de moeilijkheden van het reizen is er nooit een installatieteam tot daar geraakt.'

 

Doordat deze machines of installaties zo lang in ongebruik staan, zijn sommige nieuwe onderdelen al aan vervanging toe. Onderdelen worden door een spoelmachine van Buyse doorgaans voorzien van een flinterdunne olielaag die de stukken tijdens het transport beschermt tegen vliegroest. ‘Als deze stukken lange tijd ongebruikt ergens in het magazijn liggen, komt dat de kwaliteit uiteraard niet ten goede', legt de business development manager de vervangingsvraag uit.

 

Reshoring van maakproces

Alhoewel corona de Belgische maakindustrie veel pijn heeft gedaan, verwacht Van Wesemael op termijn misschien wel positieve gevolgen van de wereldwijde pandemie. ‘Wij merken dat een aantal Europese producenten terugkomen op de outsourcing van productie naar lagelonenlanden en een deel van de productie terughalen naar West-Europa.' De reshoring betreft vooral de complexere stukken waarvan de afnemer een continuïteit van levering wil veilig stellen. ‘Continuïteit en hoge kwaliteit dragen bij tot een reductie in Total Cost of Ownership voor onze klanten.'

 

Vooral tijdens de eerste lockdown kwamen leveringen in gevaar, waardoor ook de productiecontinuïteit bij sommige bedrijven in gevaar kwam. ‘De klanten die productie van deze onderdelen terug naar hier willen halen, zijn er niet gerust op dat een dergelijke hickup zich in de toekomst niet weer kan voordoen', besluit Van Wesemael.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren