Zoeken
 
 

Gaia-X for Belgium: hub voor Europese cloud


19 november 2020
Mathieu Michel, Staatssecretaris voor Digitalisering, en Bart Steukers, toekomstig CEO van Agoria, hebben ’Gaia-X for Belgium’ gelanceerd. Met deze hub pluggen ze in op Gaia-X, het Europees project dat werkt aan een Europese cloud en datastrategie. De lancering gebeurde op de eerste pan-Europese GAIA-X-top.

De cloud (wolk) staat voor een netwerk dat met alle computers die erop aangesloten zijn een soort 'wolk van computers' vormt, waarbij de eindgebruiker niet weet op hoeveel of welke computer(s) de software draait of waar die computers precies staan.

 

Gaia-X is een Europees initiatief dat een ecosysteem van cloud- en datadiensten creëert die wordt ondersteund door Europese datawetten. Het doel is om van Europa een leider te maken in de wereldwijde data-economie en om data-gestuurde bedrijfsvoering over het hele continent te stimuleren. Gaia-X is een belangrijke stap naar een sterkere Europese interne digitale markt.

 

Data-economie in cijfers:

  • In 2020 wordt de waarde van de Belgische data-economie geschat op 12,2 miljard euro, ongeveer 2,9% van het Belgische bbp.
  • 133.000 mensen zijn tewerkgesteld in deze data-economie.
  • 90% van alle bestaande data is gecreëerd in de voorbije twee jaar.
  • 80% van de data die momenteel bij bedrijven zit, is ‘black data', onbekend of onbenut.
  • 60% van de Belgische Industriële kmo's vergaart reeds actief data.
  • Maar 40% van deze bedrijven benut deze data ook actief.


Voor België is Gaia-X belangrijk omdat onze open economie gebaat is bij elke stap in de richting van een sterkere Europese digitale eenheidsmarkt. België beschikt over een sterke, groeiende en exportgerichte IT-industrie; dicht bij het hart van de Europese instellingen in Brussel. De internationale Gaia-X vzw is dan ook opgericht en gevestigd in Brussel.

 

Agoria zal de Belgische hub leiden met steun van de FOD Economie en de FOD Beleid en Ondersteuning (BOSA). 'We zijn erg in de wolken met dit initiatief rond de cloud. Met deze hub willen wij alle Belgische belanghebbenden rond cloud samenbrengen en de belangen van ons land in het project behartigen. Ook België verdient een stuk van de taart, en als er op Europees niveau wordt gewerkt rond cloud, is het belangrijk dat België daar mee op de eerste rij staat', zegt Bart Steukers van Agoria. 'Met Gaia-X for Belgium willen we een Belgisch stakeholderplatform creëren, dat in eerste instantie de officiële verbinding zal zijn met het Europese Gaia-X project, maar in de toekomst zal er ook naar andere cloud-projecten gekeken worden.'

 

Op dinsdag 26 januari zal Gaia-X for Belgium een kick-off evenement organiseren, om zo alle belanghebbenden een eerste keer samen te brengen, en samen te kijken hoe Gaia-X kan en zal werken voor België. Verschillende Belgische technologiebedrijven, zoals Proximus, Klarrio en LCL Datacenters, reageren vandaag al enthousiast.

 

Guillaume Boutin, CEO van Proximus: 'Door van bij de start in GAIA-X te stappen en de Belgische hub te ondersteunen, willen we de digitale toekomst van Europa actief helpen vormgeven. Voor veel van onze klanten is het van cruciaal belang om te kunnen steunen op veilige en betrouwbare data-infrastructuur die op Europese waarden en normen gebaseerd is.'

 

'GAIA-X is een belangrijk initiatief voor alle Europese bedrijven omdat daardoor sterker kan worden gefocust op data governance, digitale soevereiniteit, privacyhandhaving en data-eigendom ten aanzien van de burger', klinkt het bij Kurt Jonckheer, CEO van Klarrio.

 

 

 
print deze pagina mail door stel uw vraag
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren