Zoeken
 
 

Agoria: Septemberverklaring doelt op nieuwe technologische revolutie


Brussel, 30 september 2020
'Tijd om samen het schilderij van het nieuwe Vlaanderen te schilderen', zegt Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen. 'De Vlaamse minister-president schetste in zijn Septemberverklaring de juiste uitdagingen en doelde op een nieuwe technologische revolutie. Laat ons dit samen aanpakken.'
'Zoals de Vlaamse primitieven zeshonderd jaar geleden de wereld verbaasden met hun schilderijen, kunnen we ook nu weer de wereld veroveren met onze technologische oplossingen die echt wereldtop zijn. De Vlaamse regering zit dankzij slimme beleidskeuzes op het juiste pad, maar moet nu ook echt vooruit gaan richting een digitale en duurzame maatschappij en gas geven om Europese koploper te worden', vindt Demuynck. Agoria is vooral tevreden met de nieuwe plannen rond de ontsluiting van digitale data, de ambitie voor waterstof en de doorbraak van 5G.

De Vlaamse regering wil 4,3 miljard euro aan éénmalige investeringen doen om Vlaanderen opnieuw veerkrachtiger te maken. Agoria Vlaanderen reageert alvast erg positief op deze plannen waarin technologische vooruitgang een hoofdrol speelt. 'De economische en maatschappelijke uitdagingen waar we vandaag voor staan, zijn groot, maar iedere crisis brengt een opportuniteit', aldus Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen. 'Ik ben ervan overtuigd dat Vlaanderen als sterke economische regio versterkt uit deze crisis kan komen, tenminste als we in Vlaanderen een ambitieus en doordacht herstelbeleid voeren, waarbij we slim investeren in innovatie en digitalisering, maar ook volop de omschakeling naar een duurzame maatschappij en economie maken. Agoria Vlaanderen is dan ook tevreden dat deze boodschap door de Vlaamse regering werd opgepikt. Daarnaast stemmen ons de nieuwe plannen rond het ontsluiten van digitale data en de uitgesproken ambities rond waterstof ons alvast erg tevreden.'

De Vlaamse regering gaf aan om op vlak van innovatie bijkomende inspanningen te doen. 'Willen we van Vlaanderen een innovatieve koploper maken, dan is het cruciaal dat de innovatie bij bedrijven nu in nasleep van de corona pandemie niet stilvalt. We vragen de Vlaamse overheid dan ook om de voorziene budgettaire opstap voor innovatie niet te laten varen, en één procent van het bruto binnenlands product aan innovatie te spenderen. Deze extra budgettaire inspanning kan ook gevaloriseerd worden door de bedrijfsgedreven innovatiesteun te verdubbelen. Op die manier geven we een technologie ‘push' aan onze bedrijven', zegt Demuynck.

Digitaliseer samen

'De ambitie van de Vlaamse regering om digitalisering transversaal over alle aspecten van onze samenleving te versnellen is lovenswaardig en noodzakelijk, weliswaar moet men er eveneens over waken dat het grote aanbod aan publieke ondersteuningsinitiatieven niet verder fragmenteert maar complementair is aan elkaar, waarbij zeker ook altijd rekening wordt gehouden met de innovatiekracht die onze digitale dienstverleners op de markt hebben', benadrukt Demuynck. Agoria Vlaanderen is ook tevreden met het uitgesproken engagement van de Vlaamse regering om 5G in Vlaanderen uit te rollen.

Duurzame agenda

Agoria Vlaanderen reageert ook positief op de beoogde transformatie rond duurzaamheid en is vooral ook benieuwd naar het programma met betrekking tot de renovatiegolf. 'Renovatie draagt niet alleen in belangrijke mate bij aan het behalen van onze klimaatdoelstellingen, maar zal ook extra jobs creëren. Aandachtspunten blijven weliswaar het zorgen dat een investering in klimaatneutraal bouwen maximaal rendeert, het vervullen van de eigen voorbeeldfunctie door overheidsgebouwen, sociale woningen, scholen en ziekenhuizen versneld te renoveren, zorgen dat in klimaatneutrale gebouwen ook comfortabel en gezond geleefd kan worden, het voorzien van goede adviezen voor de toepassingsmogelijkheden voor bouwtechnologie, het blijven stimuleren van de toepassing van hernieuwbare energie en de beschikbaarheid van voldoende geschoolde werknemers in de bouwsector', aldus Demuynck.

Agoria juicht ook de verdere investeringen in hernieuwbare energie, CO2 opvang, waterstof en verdere elektrificatie onder andere via laadpalen toe, en hoopt dat de Vlaamse middelen ook naar de financiering van de basisinfrastructuur voor deze koolstofneutrale energiedragers zal gaan zoals dat voor andere publieke werken ook het geval zou zijn.

Een andere belangrijke hefboom om Vlaanderen duurzamer te maken is de circulaire economie, die ook even door de Minister-President werd aangehaald. 'Vlaanderen heeft hiervoor heel veel troeven in huis, denk maar onze sterke kennisinstellingen en onze logistieke infrastructuur. Veel van onze bedrijven staan klaar om nieuwe circulaire businessmodellen uit te rollen. Agoria vraagt daarom aan de Vlaamse Regering om nu ook snel werk te maken van een strategische roadmap en een impulsprogramma voor een circulaire maakindustrie, zodat niet alleen efficiënt wordt omgesprongen met grondstoffen, maar producten ook een langere levensduur hebben. Integreer in deze roadmap ook digitale toepassingen die een belangrijke stimulans kunnen geven aan de circulaire economie.'


Tenslotte is Agoria Vlaanderen ook blij om te horen dat ook het belang van internationalisering meermaals onderstreept werd door Minister-President Jambon.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren