Zoeken
 
 

Voka: Gebrek aan vraag en vertrouwen staat heropleving economie in de weg


Brussel, 23 september 2020
Uit de laatste enquête van Voka blijkt dat Vlaamse bedrijven ook in 2021 nog tien procent onder hun normale omzetniveau zullen blijven. Een volledige heropleving van de economie lijkt voorlopig niet haalbaar door een gebrek aan vraag en vertrouwen en door het uitblijven van relancemaatregelen.
'Het wordt hoog tijd dat men een relance- en transformatiebeleid voert om groei aan te zwengelen en perspectief te bieden aan ondernemingen en hun medewerkers. Voka gaf op 7 september al de aanzet voor gezonde en gedeelde groei in haar Plan Samen Groeien', zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. Voka gaf op 7 september al de aanzet van een transformatiebeleid in haar Plan Samen Groeien. In de aanloop naar de Nationale Veilgheidsraad en de cruciale formatiedagen trekt Voka nu aan de alarmbel.

Op het moment zitten Vlaamse bedrijven nog gemiddeld twaalf procent onder het normale omzetniveau. Vooral de kleine ondernemingen met een omzet tot 500.000 euro hebben het zwaar, met 34 procent minder omzet dan normaal. Voor bedrijven met een omzet tot tien miljoen euro bedraagt het omzetverlies 22 procent. De grotere ondernemingen doen het iets minder slecht met dalingen tussen tien en vijftien procent gemiddeld.

Vooruitzichten

Dit zet zich door in 2021. Kleine ondernemingen verwachten gemiddeld nog steeds 24 procent onder hun normale omzetniveau te blijven. Voor middelgrote ondernemingen is dit zeventien procent. Voor de gehele Vlaamse economie bedraagt het gewogen gemiddelde tien procent minder verwachte omzet in 2021.

'Een maand geleden bleek uit onze enquête dat we volgend jaar op een 90%-economie afstevenen. De cijfers van deze maand tonen nauwelijks beterschap. Logisch, want het vertrouwen is nog niet hersteld en er zijn nog geen extra relancemaatregelen in het verschiet, laat staan genomen. We zitten nu al een half jaar na de start van de algemene lockdown. We hebben dringend nood aan globaal plan van de Nationale Veiligheidsraad dat perspectief moet bieden om de balans te vinden tussen gezondheid, samenleving en economie. Op een federaal relanceplan zal het helaas nog langer wachten zijn, terwijl het water bij heel wat ondernemingen aan de lippen staat. Het lijkt erop dat de federale politici niet beseffen hoe moeilijk sommige bedrijven het hebben, zeker in sectoren zoals evenementen, ontspanning, horeca, toerisme, en de reissector', zegt Hans Maertens.

Investeren

Voka ziet twee belangrijke hefbomen om de relance op gang te trekken. Ten eerste zorgen dat er meer vertrouwen is en geconsumeerd wordt. 3 op 4 bedrijven kampt met omzetverlies en de grootste oorzaak is dat er te weinig afnemers zijn voor hun producten of diensten. Daarom moet winkelen, ondernemen en organiseren zo realistisch mogelijk worden georganiseerd. Er zijn ook bijkomende maatregelen nodig om de export te ondersteunen en de Brexit op te vangen.

Ten tweede moeten de overheden zorgen voor meer investeringen. Alle overheden moeten daarbij zelf het voorbeeld geven en extra investeren in MOED: mobiliteit, onderzoek & innovatie, energie en digitalisering. Daarnaast moet ze ook investeringen door bedrijven stimuleren. Ruim 1 op 5 bedrijven verlaagt haar investeringsplannen en ook volgend jaar zet die trend zich voort. Dat heeft dan weer gevolgen voor de gezondheid en competitiviteit van onze ondernemingen op langere termijn. 'Zorg dat investeringen gestimuleerd worden, bijvoorbeeld via versnelde afschrijvingen of de wederopbouwreserve. En maak de arbeidsmarkt flexibeler zodat bedrijven zich veel sneller kunnen aanpassen aan de gewijzigde omstandigheden', stelt Hans Maertens.

Tweede lockdown

Een tweede lockdown als antwoord op meer besmettingen is absoluut te vermijden, stelt de Vlaamse werkgeversorganisatie. Slechts 4 op de 10 bedrijven kunnen een tweede lockdown aan zonder bijkomende steun van de overheid. 6 op de 10 zeggen extra maatregelen nodig te hebben.


'De alarmbellen gaan overal af. Een nieuwe lockdown zou desastreus zijn voor de economie.

Ondernemers snakken naar perspectief en naar relancemaatregelen. Daarom kijken we uit naar de Vlaamse Septemberverklaring van maandag. En federaal moeten er nu nagels met koppen worden geslagen en moet het eindeloos geruzie en gekibbel stoppen. De burgers zijn dit beu. De ondernemingen zijn dit beu. De federale impasse moet doorbroken worden om onze samenleving perspectief te geven, om de relance van onze economie eindelijk vorm te geven en om investeringsplannen in te dienen bij Europa. Het is niet vijf voor twaalf maar vijf na twaalf', aldus Hans Maertens.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren