Zoeken
 
 

Afgekeurde mondmaskers toch bruikbaar dankzij 3D-printer


Leuven, 12 mei 2020
Het 3D-printbedrijf Materialise heeft een 3D-geprinte beugel ontworpen waarmee miljoenen afgekeurde mondmaskers die aan België geleverd werden, alsnog veilig gebruikt kunnen worden.
Het bedrijf is ondertussen gestart met het 3D-printen en biedt de beugels aan via haar website. 3D-printen speelt een belangrijke rol in de strijd tegen het coronavirus door het mogelijk te maken om innovatieve oplossingen snel te ontwikkelen en wereldwijd lokaal te produceren.

In de strijd tegen het coronavirus heerst wereldwijd een groot tekort aan mondmaskers. Een groot deel van de maskers die aan België geleverd werden, bleek niet te voldoen aan de normen en werd afgekeurd voor gebruik wegens niet veilig. De 3D-geprinte beugel biedt een oplossing voor de KN95 maskers waarvan de filters wel voldoende bescherming bieden maar die niet goed aansluiten ter hoogte van de neusbrug. De prototypes, geïnspireerd door een concept van Mark Fuller, werden getest in nauwe samenwerking met de Taskforce Shortage van de federale regering en preventieadviseurs van een tiental Belgische ziekenhuizen, onder leiding van Herman Devriese van UZ Leuven.

Samenwerking

'Dit is opnieuw een voorbeeld van een vruchtbare samenwerking tussen Belgische innnovatie en ons gezondheidsecosysteem,' aldus Minister Philippe De Backer. 'Ik ben heel blij dat we dankzij dit goede werk van Materialise onze zorgverleners nu nog beter zullen kunnen bevoorraden. Ik ben ook de ziekenhuizen die meegewerkt hebben aan de ontwikkeling van deze beugel zeer dankbaar voor hun waardevolle feedback en de tijd die ze hierin geïnvesteerd hebben.'

De 3D-geprinte beugel wordt bevestigd op een bestaand masker en volgt de contouren van het gezicht waardoor het masker nauw aansluit. Uit testen door preventiedienst IDEWE blijkt dat de aangepaste maskers ruimschoots voldoen aan de veiligheidsnormen van het ATP protocol en dus veilig gebruikt kunnen worden door zorgverleners. De beugels kunnen makkelijk gedesinfecteerd worden in het ziekenhuis, waardoor ze, in combinatie met een nieuwe filter, meerdere keren gebruikt kunnen worden. Ziekenhuizen, zorgcentra en particulieren die beschikken over mondmaskers die onvoldoende aansluiten, kunnen de beugel online bestellen. De beugels worden aangeboden in vier verschillende maten en zijn beschikbaar via de website van Materialise. De eerste beugels werden ondertussen reeds in gebruik genomen door een aantal Belgische ziekenhuizen waaronder het UZ Leuven.

'3D-printen speelt een belangrijke rol in de wereldwijde strijd tegen het coronavirus door het mogelijk te maken om innovatieve oplossingen te ontwikkelen en die zeer snel wereldwijd in te zetten', aldus Fried Vancraen, CEO van Materialise. 'Dankzij het flexibele productieproces hebben we zeer snel meerdere prototypes kunnen printen en testen bij verschillende doelgroepen. We schalen nu de productie op naar duizenden beugels per dag om zoveel mogelijk zorgverleners te kunnen helpen. Materialise heeft tientallen jaren ervaring met gecertificeerd 3D-printen voor de gezondheidssector, zodat we 3D-geprinte oplossingen niet alleen snel maar ook veilig op de markt kunnen brengen.'

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren