Zoeken
 
 

VDMA: corona raakt machinebouw steeds harder


Frankfurt am Main (DE), 20 april 2020
De situatie in de machinebouw is weer verder verslechterd door de gevolgen van de coronapandemie. Bedrijven voelen steeds vaker de gevolgen van dalende orders en annuleringen.
Eind maart rapporteerde 84 procent van de door de VDMA onderzochte ledenbedrijven al negatieve effecten, en dit cijfer is nu gestegen tot 89 procent (medio april). Daarnaast heeft de relatieve verschuiving in de problemen zich voortgezet: naar verstoringen aan de vraagzijde, d.w.z. orderverliezen of annuleringen.

'In totaal meldt 45 procent van de bedrijven merkbare verliezen of annuleringen van orders, en 32 procent van de ondervraagde bedrijven meldt zelfs ernstige verliezen of annuleringen van orders. Maar ook de toeleveringsketens staan nog steeds sterk onder druk', zegt VDMA hoofdeconoom Dr. Ralph Wiechers. Het epicentrum van de verstoringen ligt nog steeds in Europa. Meer dan negentig procent van de werktuigbouwkundige bedrijven maakte melding van verstoringen aan de aanbod- of de vraagzijde vanuit Europa. Aan de vraagzijde zijn er ook hoge wanbetalingen uit de VS (47 procent). In China daarentegen lijkt de situatie zich te stabiliseren.

Meer dan driekwart van de bedrijven ziet nog geen versoepeling van de verstoorde toeleveringsketens voor de komende drie maanden, 28 procent van de bedrijven verwacht zelfs dat de situatie zal verslechteren. De meeste respondenten zijn nog kritischer over de ontwikkeling van de ordersituatie - aan de vraagzijde verwacht 43 procent dat de situatie zal verslechteren. Wat de verwachte omzet betreft, is de beoordeling van de bedrijven niet significant veranderd: net als in maart verwacht ongeveer zestig procent van de bedrijven dat de omzet voor het jaar 2020 als geheel met tien tot dertig procent zal dalen.

Grote bedrijven verminderen capaciteit

In totaal hebben 790 bedrijven uit de machinebouwsector deelgenomen aan het derde VDMA-flashonderzoek naar de corona-effecten. Het percentage bedrijven dat capaciteitsaanpassingen uitvoert, is de afgelopen drie weken gestegen van 75 naar 83 procent.'Steeds meer bedrijven sturen hun werknemers op korte termijn aan het werk en zorgen voor productiestops en personeelsreducties - zelfs van delen van het kernpersoneel. Grote bedrijven met een jaaromzet van meer dan 1 miljard euro maken vaker gebruik van deze instrumenten voor capaciteitsaanpassing dan middelgrote bedrijven', legt de hoofdeconoom van de VDMA uit.

Indien de maatregelen om de coronapandemie in te dammen in de nabije toekomst worden versoepeld, verwacht een derde van de ondernemingen respectievelijk één tot drie maanden en drie tot zes maanden nodig te hebben om de normale capaciteitsbenutting te herstellen. Meer dan twintig procent van de ondervraagde bedrijven verwacht zelfs zes tot twaalf maanden voor deze stap.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren