Zoeken
 
 

Steeds meer bedrijven starten weer op


Ieper, 15 april 2020
Meer dan vier op de tien Vlaamse ondernemingen is weer opgestart of wil dit op korte termijn doen. Dit blijkt uit een bevraging van het Vlaamse ondernemersnetwerk Voka onder duizend bedrijven.
Uit de wekelijkse enquête van Voka komt naar voren dat 28 procent van de Vlaamse bedrijven is heropgestart of de activiteitsgraad heeft verhoogd. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vorige week (15%) en het drievoud van twee weken geleden (9%). Nog eens veertien procent zegt dit in de komende twee weken te doen. Dit betekent dat 42 procent van de bedrijven al op korte termijn wil heropstarten.

Ook de mate waarin de activiteiten opgevoerd of heropgestart worden, zit in de lift. Een nipte meerderheid (51%) wil voor minstens 75 procent heropstarten, nog eens een derde zegt minstens de helft van de activiteiten te kunnen uitvoeren.

‘Steeds meer bedrijven willen de draad terug oppikken. Het is duidelijk dat ondernemers hun verantwoordelijkheid nemen om hun medewerkers veilig terug aan de slag te laten gaan', becommentarieert Voka-topman Hans Maertens de enquête.

Om terug aan de slag te kunnen gaan, hebben de ondernemingen zich al massaal voorbereid op de nieuwe veiligheidsvoorschriften. 2 op 3 ondernemingen hebben hun werkorganisatie volledig aangepast, blijkt uit de bevraging van Voka. De helft van de bedrijven heeft de werkplaats anders ingericht om te kunnen voldoen aan de social distancing maatregelen en de veiligheidsvoorschriften.

Corona noopt tot creativiteit

Dat het voor sommige maakbedrijven niet evident is om aan de anderhalve metermaatregel te voldoen, blijkt onder andere uit de maatregelen die weefmachineproducent Picanol trof. Het bedrijf herstartte gisteren een klein gedeelte van haar activiteiten in Ieper. ‘Een deel van onze klanten blijft actief en in deze vraag willen we voldoen', verklaart Picanol-woordvoerder Frederic Dryhoel de heropstart aan Vraag&Aanbod.

De producent van weefmachines vroeg op maandag 23 maart tijdelijke werkloosheid aan voor het gros van haar 1.500 werknemers in de fabriek in Ieper. Sindsdien werkte het koortsachtig aan een heropstart, waarbij gezondheids- en hygiënemaatregelen voor het personeel in acht gehouden kunnen worden. Onderdeel van de maatregelen is bijvoorbeeld een spreiding van de aankomst en het vertrek van de medewerkers om een samenclustering aan de deuren te voorkomen.

In de Picanol gangen en wandelpaden is éénrichtingsverkeer ingesteld om te voorkomen dat werknemers elkaar passeren op minder dan anderhalve meter afstand. Ook de werkplaatsen in de fabriek zijn afgebakend met geel-zwarte tape, waarbinnen de werknemer zijn taken moet uitvoeren. ‘En alle medewerkers worden voorzien van een ontsmettingskit', voegt Dryhoel toe.

Ook andere maakbedrijven haalden de bedrijfsvoering en productieomgeving over de kop, van lopende band, tot bedrijfskantine, kleedkamer en rookruimtes. Eerder gaven Volvo Cars en Trucks en Audi al te kennen hun productie op 20 april te willen herstarten. Behalve Picanol herstartte treinbouwer Bombardier uit Brugge gisteren een klein deel van haar activiteiten.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren