Zoeken
 
 

Zeven procent krimp en 100.000 werklozen


België, 15 april 2020
De Belgische economie zal dit jaar krimpen met 6,9 procent als gevolg van de coronacrisis. Het werkloosheidspercentage zal oplopen van 5,4 procent in 2019 naar 7,2 procent in 2020, een stijging van 100.000 werklozen.
Dit zijn de sombere vooruitzichten die het Internationaal Monitair Fonds (IMF) deze week schetste in haar rapport World Economic Outlook. In het rapport becijfert de financiële instelling dat de wereldeconomie dit jaar krimpt met drie procent door toedoen van de coronacrisis. Het is daarmee de zwaarste recessie sinds de Grote Depressie in de jaren twintig van de vorige eeuw.

De Eurozone wordt harder dan gemiddeld getroffen met een verwachte terugval van 7,3 procent. Vooral landen als Italië (-9,1%), Spanje (-8%), maar ook Nederland (-7,5%) staan er slechter voor dan België, dat een economische krimp van 6,9 procent tegemoet kan zien. De Verenigde Staten kan een krimp van 5,9 procent tegemoet zien. De verwachting is overigens dat China en India de dans enigszins ontspringen. De economie in beide landen zal volgens de voorspelling van IMF groeien met respectievelijk 1,2 en 1,9 procent. In voorgaande jaren noteerden deze landen veel hogere groeicijfers.

Industriële productie langere tijd in de min

De metaalverwerkende industrie lijkt moeilijke tijden tegemoet te gaan. Door een verminderde metaalconsumptie in China (goed voor de helft van de mondiale consumptie van staal) daalde de prijs al sterk. De prijs van industrieel metaal geldt als een graadmeter voor de industriële productie.

De economen van IMF verwachten dat de mondiale industriële productie tot 2021 onder druk blijft staan, hetgeen zich vertaalt naar de prijzen voor industrieel metaal. De jaarlijkse IMF metaalprijsindex zal naar schatting met 10,2 procent zakken in 2020, gevolgd door een verdere daling in 2021 met 4,2 procent.


 

100.000 werklozen door corona

Wat betreft de werkloosheid: kende België in 2019 nog een werkloosheidspercentage van 5,4 procent, als gevolg van de coronacrisis loopt dit percentage op naar 7,3 procent. Op een totale beroepsbevolking betekent dit een toename met 100.000 werklozen tot ruim 400.000 werklozen. De verwachting is dus dat de overheidsmaatregelen om bedrijven op de been te houden niet alle faillissementen gaan voorkomen. Griekenland en Spanje gaan volgens IMF de grootste werkloosheidstoenames kennen, tot respectievelijk 22,3 en 20,8 procent van de beroepsbevolking. De werkloosheidscijfers zullen in 2021 maar lichtjes herstellen. Experts vrezen dat de economische effecten van de coronacrisis nog lang zullen na-ijlen.

De wereldwijde economie zou volgens het IMF volgend jaar met 5,8 procent kunnen herstellen, op voorwaarde dat de corona-pandemie in de tweede helft van dit jaar afzwakt en de beperkende maatregelen worden versoepeld. Voor de eurozone wordt een herstel van 4,7 procent geschetst, en België kan op 4,6 procent uitkomen.

Zeven procent krimp en 100.000 werklozen'
IMF verwacht een daling van de wereldeconomie met drie procent dit jaar, terwijl de Belgische economie met 6,9 procent zal krimpen. Je kunt één van de twee toegevoegde foto’s kiezen.
1/1
 
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren