Zoeken
 
 

Unizo: 'Maar 1 op 3 kmo's volledig actief'


10 april 2020
Op dit ogenblik is nog amper één derde van alle zelfstandige en kmo-bedrijven in Vlaanderen en Brussel volledig open en actief.
Dat blijkt uit een zonet afgeronde bevraging van Unizo daarover. 'Deze score zegt heel veel over de enorme impact van de coronacrisis op onze ondernemers en de economie', aldus Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo. Zes op tien kmo's rekenen er op dat ze nog deze maand of ten laatste begin mei hun activiteiten opnieuw kunnen opstarten.

31 procent van de zelfstandige en kmo-bedrijven in de Unizo-enquête werd verplicht volledige gesloten door de overheid. Voor twaalf procent geldt dat ze van de overheid enkel nog de meest dringende interventies mogen uitvoeren. Negen procent besloot zelf tot een volledige sluiting, na het wegvallen van klanten en business. Nog eens zestien procent koos om gelijkaardige redenen voor een gedeeltelijke sluiting. Rest nog amper 32 procent van de kmo-bedrijven die nog volop actief zijn. 'Een situatie die voor niemand lang houdbaar is', weet Van Assche.

61 procent van de ondernemers verwacht (of rekent er in elk geval op) tegen eind april (20%) of tot zeker begin mei (41%) opnieuw volop aan de slag te kunnen. Zeventien procent gaat eerder uit van begin juni, vier procent van begin juli, twee procent zegt begin augustus en twee procent spreekt van dit najaar. Veertien procent weet het niet.

Bemoedigend is dat in de enquête niemand ervan uitgaat 'niet meer' te kunnen heropstarten. 'Onze ondernemers blijven dus relatief optimistisch en zien voor hun bedrijf nog een toekomst', stipt Danny Van Assche als lichtpuntje aan. 'Samen met hen blijven we er geloven en doen we er elke dag alles aan om dat ook te doen lukken.'

De huidige situatie en de snelheid waarmee bedrijven verwachten te kunnen heropstarten verschilt wel van sector tot sector, blijkt uit de Unizo-enquête. Een overzicht:

  Verplicht gesloten
geheel/gedeeltelijk  
Vrijwillig gesloten  Heropstart in april of mei 
Bouwsector    23,0% 41,5%
 73,2%
 Detailhandel in voeding   15,2%   23,6%   42,9%
 Detailhandel in niet-voeding   90,5%  4,4%   73,1%
 Groothandel  25,3%  36,7%   50,0%
 Horeca  90,7%   7,4%  43,8%
 Vrije beroepen   13,7%  35,2%   65,6%


Unizo rekent op een duidelijke, stapsgewijze strategie om de heropstart van onze bedrijven zo ordentelijk mogelijk te laten verlopen, rekening houdend met de specificiteit van een aantal sectoren. 'We hebben maar één kans om die heropstart op een correcte manier te laten verlopen', waarschuwt  Van Assche. 'Slecht voorbereide 'experimenten' waarbij ondernemingen kort na hun heropstart alweer zouden moeten sluiten, zijn absoluut te vermijden.' Als lid van de Economic Risk Management Group (ERMG) zal Unizo mee waken over een doordachte heropstart van onze economische motor.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren