Zoeken
 
 

Onder de 500 ton: volelektrisch spuitgieten


Düsseldorf, 17 oktober 2013
Auteur:
Franc Coenen
In de toekomst worden alle spuitgietmachines onder de 500 ton sluitkracht elektrische machines; alles daarboven worden twee platenmachines met hydrauliek aan boord. Dat voorspelt professor Helmar Franz, lid van de Raad van Bestuur van ’s werelds grootste spuitgietmachinefabrikant Haitian International.
Na een moeilijk jaar 2012 is het management van 's werelds grootste fabrikant van spuitgietmachines, het Chinese Haitian, optimistischer over het lopend jaar en de toekomst. Het aantal orders voor kleine machines is aanzienlijk verbeterd, zegt Helmar Franz, de Duitser in het topmanagement van het Chinese concern. ‘Grotere machines verkoop je altijd beter in moeilijke tijden, kleinere niet. Die klanten wachten totdat de situatie beter wordt. Het aantal orders voor kleinere machines is dit jaar fors verbeterd.'

 

Elektrische machines

Helmar Franz verwacht dat de komende jaren de elektrische spuitgietmachines hun opmars vervolgen. Haitian heeft al 85.000 servo-elektrische machines in de markt staan. Driekwart van de omzet komt uit dit type. Van de Zhafir Venus, de vol-elektrische, zijn er inmiddels meer dan 2.500 verkocht. ‘Energie efficiency is nog steeds een actueel thema in deze industrie', zegt Franz over een van de trends die hij ziet. Haitian verwacht daarom dat er een duidelijke afbakening komt: machines met een sluitkracht onder de 500 ton worden straks alleen nog in een volelektrische uitvoering gebouwd. Daarom heeft het bedrijf in Ningbo grond gekocht waar een nieuwe fabriek voor de volelektrische spuitgietmachines komt. De productiecapaciteit wordt 10.000 machines per jaar. Eind 2014 moet de fabriek klaar zijn.

 

Hogere productiviteit

Energie-efficiency is volgens de machinebouwer niet de enige drijfveer om naar volelektrische machines te gaan. Ook de gevraagde hogere productiviteit, kortere cyclustijden bij massaproductie en hogere nauwkeurigheden zijn drijfveren. Op de K 2013 toont Haitian voor het eerst in Europa de tweede generatie Zhafir Venus, de volelektrische spuitgietmachine die nu tot een sluitkracht van 550 ton wordt aangeboden. Hiervoor zijn nieuwe motoren ontwikkeld samen met een Chinese toeleverancier, die eigendom is van een van de groot-aandeelhouders. ‘Door deze nieuwe motoren maken we elektrische spuitgietmachines bereikbaarder', aldus Franz. In standaard uitvoering werken deze elektrische machines met een injectiesnelheid van 200 mm/s, met een extra pakket bouw je de machine om tot een p-model (150 tot 380 ton sluitkracht) en injecteer je met een snelheid van 350 mm/s. Bij een van de klanten zijn al testen gedaan met nog hogere inspuitsnelheden, tot wel 500 mm/s, waarmee de wanddikte wordt gereduceerd tot 0,3 - 0,4 mm (bij 350 mm/s is dat 0,5 - 0,6 mm). Hiermee wordt de machine aantrekkelijk in de productie van smartphones. Op de beurs wordt deze Zhafir Venus II 1900p getoond met een 24-voudige matrijs waarmee roerstokjes voor in de koffie worden gespuitgiet met een shotgewicht van 0,6 gram en een cyclustijd van 2,9 seconden.

 

Nieuwe twee-platen machine

Alles boven de 500 ton sluitkracht zal straks een twee-platen machine zijn, vult Franz het andere deel van zijn toekomstplaatje in. Haitian investeert ook hierin. Voor dit type spuitgietmachines wordt ook een nieuwe fabriek gebouwd, in dit geval van 150.000 m2. Sluitkrachten gaan hierbij tot 6.600 ton. Op de beurs in Düsseldorf toont het bedrijf een nieuwe Jupiter II serie van 550 ton sluitkracht volgens dit twee-platen concept.

 

Méér met standaardmachines

Een andere trend die Helmar Franz ziet, is dat spuitgieters de effectiviteit willen verhogen door minder uitval te produceren. De inzet van meer standaardmachines kan hieraan bijdragen. Hij denkt namelijk dat in te veel fabrieken de machines over-engineerd worden. Om deze efficiency te bereiken, kun je vaker dan je denkt bouwen op de betrouwbare standaardtechnologie en de spuitgietmachines integreren in complexe productielijnen. Het crosslinken van meerdere verwerkingstechnieken zal een andere trend worden, voorspelt Helmar Franz.

www.haitian.com

Onder de 500 ton: volelektrisch spuitgieten'
De Zhafir fabriek in het Chinese Ningbo. Hier worden elke week 200 tot 250 spuitgietmachines geproduceerd. Momenteel is een nieuwe fabriek in aanbouw met een capaciteit van ruim 800 machines per maand.
1/1
 
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren