Zoeken
 
 

Ondervindt uw bedrijf hinder door het coronavirus?


Leuven, 7 april 2020
VOM vroeg zich af hoe de oppervlaktebehandelende industrie de strijd tegen het coronavirus oppakt en welke effecten nu al gemeten konden worden. Eind maart is hiervoor een korte bevraging uitgestuurd naar alle VOM-leden. De respons hierop was dertig procent.
De resultaten zijn door VOM samengebracht in een rapport. Input kwam voornamelijk van toeleveranciers en maakbedrijven, samen goed voor 53 procent. 85 procent werkt in een B2B-omgeving, tien procent richt zich op de eindconsument.

Het effect van de coronacrisis op logistiek en bevoorrading

53 procent van de respondenten beweert rechtstreeks hinder te ondervinden in de logistieke keten. Dit situeert zich op verschillende niveaus. Eerst en vooral blijkt dat negentig procent van de klanten en opdrachtgevers niet meer tijdig of voldoende materiaal kan leveren aan de jobshops. Niet alleen de strengere grenscontroles maar ook de onderbrekingen in de toeleveringsketen zijn valabele redenen.

De lage activiteit in de automobielindustrie, Volkswagen heeft immers al zijn productievestigingen in
Europa gesloten, verstoort de levertijden en levertermijnen. Anderzijds zijn sommige grote bouwwerven stil gelegd. Zestig procent van de leveranciers van chemie en apparatuur kunnen in grote mate hun klanten nog bevoorraden maar geven geen persoonlijke service daar zij niet meer toegelaten worden op de bedrijfsvloer. Bovendien heeft men weinig zicht hoe lang zij nog grondstoffen/afgewerkte producten gaan ontvangen vanuit buitenlandse vestigingen. Wellicht zal de negatieve impact zich pas doorzetten in de komende weken.

Het effect van de coronacrisis bij de productiebedrijven

Onderstaande cijfers liegen er niet om. Zeventig procent ervaart na twee weken coronacrisis reeds een effect op hun bedrijvigheden. De meest gehoorde opmerking is het tekort aan personeel om de job uit te voeren. Naast een toenemende ziekteverzuim en vrees voor besmetting, is het zorgen voor de kinderen een vaak aangehaalde reden. Bedrijven zijn creatief genoeg, organiseren hun ploegendienst gespreid in de tijd en stimuleren afwisselend thuis werken van cruciale functies zodanig dat de regels van social distancing gerespecteerd worden. Zo kabbelt de economische activiteit netjes voort, zolang er tenminste voldoende persoonlijke beschermmiddelen beschikbaar zijn. Want deze voorraden slinken elke dag. Gedane bestellingen geraken niet de grens over en bovendien overtreft de vraag duidelijk het aanbod. Dus, hier doet VOM een warme oproep om collega-lakbedrijven te helpen als u nog een
voorraadje maskers of overalls heeft liggen.

En hoe kijken onze bedrijven naar de volgende weken? Vijfennegentig procent van de productiebedrijven spreekt zich pessimistisch uit. Door het achterblijven van bestellingen en het uitvallen van personeel zal men verplicht worden om productie te vertragen of zelfs stop te zetten en beroep te doen op overheidssteun, zoals tijdelijke werkloosheid of andere geldende maatregelen. Niet dringende investeringen worden tijdelijk op hold gezet.

Economische effecten van de coronacrisis

Dat de coronacrisis effect heeft op de cashflow van de oppervlaktebehandelende industrie is voor zestig procent van de respondenten een feit. Mogelijke redenen die gemeld worden zijn uitblijven van klantenbestellingen (36%) en annulering van ingeplande klantenprojecten (27%).
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren