Zoeken
 
 

Voka vraagt dringend extra steunmaatregelen


Brussel, 18 maart 2020
Voka roept alle Vlaamse bedrijven op om de gezondheid van de medewerkers voorop te stellen en de nieuwe, verregaande maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad ten volle na te leven. Daarnaast vraagt het netwerk om extra steunmaatregelen van de overheid.
Volgens Hans Maertens van Voka zijn extra zware steunmatregelen nodig zodat gezonde bedrijven niet failliet gaan en medewerkers hun job niet verliezen.

Voka stelt in de eerste plaats de gezondheid van de medewerkers voorop en vervolgens de continuïteit van de bedrijven. Maar tegelijk waarschuwt de ondernemersorganisatie voor een economisch fiasco als er niet snel en ingrijpend meer steun voorzien wordt voor de bedrijven.

3 op 4 bedrijven merkt omzetdaling

Op dinsdag 17 maart, vlak voor de verstrenging van de maatregelen, ontving Voka meer dan 1.500 antwoorden op haar ledenbevraging. 76 procent van de bedrijven gaf aan reeds een omzetdaling te zien als gevolg van de coronacrisis. Nog opvallender was dat één op vijf bedrijven de omzet al met minstens de helft zag afnemen. Voor 37 procent was dat omzetverlies het gevolg van de preventieve maatregelen van de overheid zoals sluitingen, inreisverboden of de afgelasting van evenementen. Daarnaast gaf bijna dertig procent aan dat ze in tweede lijn getroffen worden door die preventieve maatregelen, bijvoorbeeld omdat hun klanten sluiten, opleidingen annuleren of geen nieuwe projecten meer opstarten. Iets meer dan tien procent gaf aan dat de omzetdaling het gevolg is van personeelstekorten.

'De cijfers waren al alarmerend, voor deze nieuwe set van gezondheidsmaatregelen. De gevolgen hiervan gaan verder dan horeca en winkels en treffen potentieel alle mogelijke bedrijven. Onze economie kan dit niet overleven zonder bijkomende steunmaatregelen. Nu al is de economische impact groter dan bij de terreuraanslagen van vier jaar geleden. We stevenen af op een economische schade tot zestien miljard euro. We moeten dan ook alles op alles zetten om te vermijden dat deze crisis nog erger wordt dan de kredietcrisis van 2008-2009', waarschuwt Hans Maertens.

Tijdelijke werkloosheid piekt

Nog uit de bevraging van Voka bleek dat bij 59 procent van de bedrijven de activiteiten binnen de maand zouden stokken door toeleveringsproblemen. 63 ptocent ondervond problemen met de export van goederen. Meer dan een derde van de bedrijven kende nu al onverwachte personeelstekorten als gevolg van de coronacrisis. Dit zal nog sterk toenemen als gevolg van de nieuwe gezondheidsmaatregelen die gisterenavond werden aangekondigd.

Voka dringt met klem aan op maximale ondersteuning voor onze bedrijven vanuit de overheden om de continuïteit van onze economie te vrijwaren, faillissementen en jobverlies te vermijden. Voka is daarom permanent in overleg met de regeringen om de schade voor bedrijven en medewerkers maximaal op te vangen.

Bijkomende maatregelen

Op Vlaams niveau zijn reeds een aantal maatregelen genomen zoals de hinderpremie, het uitstel van aanslagbiljetten voor de onroerende voorheffing tot september, de uitbreiding van de crisiswaarborg bij PMV enz. Vandaag worden wellicht nog bijkomende maatregelen genomen. Maar Voka vraagt dat er ook op federaal niveau snel en kordaat maatregelen genomen en uitgevoerd worden om bedrijven te ondersteunen en dit in overleg met de gewesten:

  • uitbreiden en vereenvoudigen van de procedure voor tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht en economische redenen zodat dit snel kan aangevraagd worden
  • uitstel of spreiding van betaling voor personenbelasting, vennootschapsbelasting, BTW en bedrijfsvoorheffing
  • de maand gewaarborgd inkomen bij ziekte omwille van coronavirus op te nemen in de ziekteverzekering in plaats van te betalen door de werkgever
  • een waarborg- en overbruggingsplan van de regeringen, de Nationale Bank en de financiële instellingen voor de bedrijven die hun leningen of kredieten niet kunnen aflossen of in liquiditeitsnood geraken
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren