Zoeken
 
 

Sirris wil biogebaseerde coatings stimuleren


Brussel, 4 maart 2020
Auteur:
Jerom Rozendaal
Kennisinstelling Sirris start een project dat erop gericht is het gebruik van biogebaseerde coatings in de industrie te stimuleren.
‘De omslag van fossiel- naar biogebaseerde coatings is essentieel om aan de veranderde eisen van de consument inzake herkomst en duurzaamheid tegemoet te komen', verklaart Sirris het project. Ook de Europese regelgeving brengt de oude coatings steeds verder in het nauw.

Sirris voert het project uit in samenwerking met Centexbel, de kennisinstelling van de textiel- kunststofverwerkende industrie. Financiering voor het project komt van Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO), van de Vlaamse overheid.

‘Hoewel iedereen in de waardeketen overtuigd is van het nut van biogebaseerde coatings, stagneert de introductie ervan', verklaart Sirris projectverantwoordelijke Patrick Cosemans. Bij maakbedrijven is er volgens hem vooral nood aan kennis over de performantie en functionaliteit van de nieuwe coatings. ‘Biogebaseerd staat nog steeds eerder synoniem voor lagere performantie in vergelijking met de bestaande coatings. Dat geldt voor sommige producten maar niet voor allemaal', zegt hij.

Maakbedrijven informeren over mogelijkheden

Het project BioCoat, dat drie jaar loopt, moet hier dus verandering in brengen. ‘Het is de bedoeling om bedrijven te informeren over de mogelijkheden van biogebaseerde coatings, hen te begeleiden en hen te stimuleren om te innoveren met deze coatings', vertelt Cosemans. Coatings worden onder andere gebruikt als corrosiebescherming tijdens opslag en verzending.

In de komende drie jaar verwacht Sirris dat er tal van biogebaseerde coatings en coatingcomponenten op de markt zullen komen. ‘Met dit project houden we een vinger aan de pols en geven we objectieve informatie op basis van eigen analyse en onderzoek', zegt Cosemans. Kennisverspreiding gebeurt onder andere via praktijkgerichte workshops over nieuwe technieken en eigenschappen.

Coatings groot aandeel in markt voor metaalbewerkingsvloeistoffen

Sirris is voortvarend gestart met het project. Vorige week publiceerde het alvast een recensie over een Cortec coating die voor 72 procent biogebaseerd is en tijdelijke corrosiebescherming biedt op een breed scala van substraten: koolstofstaal, roestvast staal, zilver, gietijzer, koper, aluminium. Cosemans: ‘Deze Cortec coating is natuurlijk niet de enige coating maar wel een mooi voorbeeld van een groen alternatief met een uitstekende performantie.'

De Sirris verantwoordelijke benadrukt dat er nog een wereld aan ‘milieuwinst' te boeken is op het gebied van dit type coatings. ‘Uit een marktonderzoek in 2012 bleek dat wereldwijd ongeveer 300.000 ton metaal beschermende vloeistoffen werden gebruikt, wat neerkomt op ongeveer twaalf procent van de totale markt voor metaalbewerkingsvloeistoffen.'

Wat betreft de maakindustrie ziet Cosemans mogelijkheden voor de volgende producties: zware machines, militaire apparatuur, voertuigonderstellen, verpakkingen, offshore boorapparatuur, bootassen en propellers, scheepsfittingen, bouwmaterialen, turbinebladen, generatoren, stalen bevestigingsmiddelen, kogel- en rollagers, stalen buizen en pijpen.

Bedrijven die geïnteresseerd zijn in het project kunnen dit kosteloos van nabij opvolgen door deel uit te maken van de begeleidingsgroep van Sirris.

Meer informatie over het project is hier te vinden. 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren