Zoeken
 
 

Klimaatsteun industrie verdrievoudigt in 2020


Brussel, 19 november 2019
De nieuwe Vlaamse regering geeft volgend jaar 93 miljoen euro klimaatsteun aan de Vlaamse industrie, een verdrievoudiging ten opzichte van 2019.
Dit destilleerde de krant De Morgen uit de begrotingstabellen van de Vlaamse overheid. In Vlaanderen krijgen multinationals overheidssteun bij hun stroomfactuur om ervoor te zorgen dat ze hun fabrieken hier houden en niet verplaatsen naar het buitenland, waar een minder streng klimaatbeleid gevoerd wordt en de stroomfactuur lager ligt.

Carbon leakage-regeling

In vakjargon heet dit een carbon leakage-regeling. Soortelijke regelingen bestaan ook in Nederland en Duitsland. Onder meer staalreus ArcelorMittal en mijnbouwer Nyrstar ontvangen Vlaamse klimaatsteun volgens De Morgen.

Dit jaar gaat het om een totaalsom van 34 miljoen euro. Uit de begrotingstabellen van minister van Economie Hilde Crevits blijkt dat het bedrag in 2020 bijna verdrievoudigt, tot ruim 93 miljoen euro.

Oppositie bekritiseert steun.

De verhoging zou volgens Crevits nodig zijn wegens de oplopende kosten van het klimaatbeleid. ‘De laatste twee jaar is de kostprijs maal vijf gegaan', zegt zij in De Morgen. Terwijl Crevits argumenteert dat de steun nodig is voor bedrijven om concurrentieel te blijven, bekritiseert de oppositie de maatregel. Zij noemt het een cadeau voor de grote bedrijven.
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren