Zoeken
 
 

Kritische noot ondanks toename kunststofrecycling


Brussel, 13 november 2019
De recyclage van kunststoffen in België is sinds 2006 met 54 procent gestegen.
Dit blijkt uit een studie van Technologiefederatie Agoria en Essenscia, de Belgische federatie van de chemische industrie en life sciences.

Beide organisaties plaatsten wel een kritische noot: gerecycleerde kunststoffen worden nog niet ten volle benut als grondstof voor de aanmaak van nieuwe producten.

Eén derde kunststof word gerecycled

Vorig jaar werd in België 610 kiloton kunststofafval ingezameld, blijkt uit het onderzoek van de twee organisaties dat gericht was op de circulariteit van de Belgische kunststofsector. Het gaat grotendeels om allerhande verpakkingen (57%), bouwmaterialen (8%) en elektronische toestellen (8%).

Ongeveer een derde (34%) van dit kunststofafval, meer dan 200.000 ton, wordt gerecycleerd. Dat is een stijging van 54 procent ten opzichte van 2006. In de landbouw en de verpakkingsindustrie ligt de recyclagegraad met 43 procent  het hoogst.

Gerecycleerde kunststoffen nog te weinig hergebruikt

Wat nog beter kan volgens de Belgische belangenorganisaties, is het gebruik van gerecycleerde kunststoffen als grondstof voor de aanmaak van nieuwe kunststofproducten.

Met 160 kiloton bedraagt het aandeel recyclaat vandaag ongeveer zes procent van het totale grondstoffengebruik in de sector. Dit gerecycleerd materiaal wordt voornamelijk hergebruikt in de bouwsector (44%), de verpakkingsbranche (28%) en de landbouw. Hier ligt nog veel potentieel voor kunststoffen in een circulaire economie.

Agoria ziet kansen in maak industrie

'De belangrijkste conclusie uit het rapport is dat we gerecycleerde kunststoffen nog meer als waardevolle grondstof moeten inzetten voor de fabricage van nieuwe producten', zegt Julie Leroy, Business Group Leader Industries bij Agoria.

Ze vervolgt: ‘Wij zijn ervan overtuigd dat de circulaire economie tal van opportuniteiten biedt om van een afvalprobleem een reële opportuniteit te creëren voor bedrijven om naar een duurzamer ondernemerschap te gaan.'

Belang kunststofsector Belgische economie

De studie maakt ook duidelijk dat de kunststofsector een belangrijke bijdrage levert aan de Belgische economie en welvaart. In 2018 was de sector goed voor meer dan 30.000 jobs, voornamelijk in de kunststofverwerking, een omzet van 14,2 miljard euro en een toegevoegde waarde van 3,8 miljard euro of één procent van het bruto binnenlands product.
 
print deze pagina mail door stel uw vraag
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren