Zoeken
 
 

Sirris opent testfabrieken voor industry 4.0 innovaties


Luik/Hasselt, 6 november 2019
Het Belgische kennisinstituut Sirris heeft twee pilootfabrieken opgezet, waar maakbedrijven geplande innovaties op het vlak van industrie 4.0 kunnen testen. De testfabrieken bij Sirris-vestigingen in Luik en Hasselt worden donderdag officieel geopend.
Productiebedrijven worstelen vandaag met de transitie van een analoge naar digitale productie, aldus een woordvoerder van Sirris. Bedrijven hebben vragen rondom de transitie naar Industry 4.0: Hoe connecteren ze bijvoorbeeld hun machines aan elkaar, hoe introduceren ze nieuwe 4.0 technologieën in hun machinepark? Hoe digitaliseren ze hun productielijn?

Twee testfabrieken met eigen specialisatie

In de testfabrieken, die zijn ingericht als een ware productieomgeving met machines, software pakketten en andere benodigdheden, worden de antwoorden op deze vragen gegeven. ‘Bedrijven kunnen hier voorgenomen innovaties testen om te kijken wat dit met het productieproces doet', aldus de Sirris woordvoerder.

De testfabriek in Luik is opgetuigd rondom 3D-printing, het digitale-productpaspoort en kwaliteitsbewaking, terwijl de fabriek in Hasselt is ingericht met machines die onderling geconnecteerd zijn en waar digitalisatie centraal staat.

Als voorbeeld een cobot die polijst

Onder de aanwezige machines in Hasselt, is onder andere een cobot die polijst. De operator voert de nabewerking uit, polijst complexere vormen, controleert het proces en doet de kwaliteitsinspectie, terwijl de cobot instaat voor het polijsten van de grote oppervlakken en de oppervlakken met een grote kromming.

Door de taken te verdelen wordt de medewerker niet vervangen, maar wordt zijn productiviteit verhoogd en zijn kennis behouden.

Alle maakbedrijven kunnen er testen

De woordvoerder van Sirris benadrukt dat alle maakbedrijven bij de pilootfabrieken terecht kunnen om te testen hoe hun producten of productieprocessen met Industrie 4.0 innovaties geoptimaliseerd kunnen worden.

Vraag en Aanbod zal donderdag aanwezig zijn bij de opening. Leest u meer hierover in de volgende editie van Vraag en Aanbod.
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren