Zoeken
 
 

Belgische maakindustrie dringt aan op 5G netwerk


Brussel, 29 oktober 2019
Auteur:
Jerom Rozendaal
De Belgische maakindustrie vreest voor haar concurrentiepositie bij het uitblijven van een 5G-netwerk. Technologiefederatie Agoria dringt aan op de versnelde uitrol van het supersnelle mobiel internet in België.
Uit een uitgebreid onderzoek van Agoria blijkt dat ruim de helft van de industriële maakindustriebedrijven in België gelooft dat 5G kan zorgen voor een efficiëntere en flexibelere organisatie van de productie. De resultaten van het onderzoek werden eind vorige week door de technologiefederatie gepresenteerd op het kantoor van luchtvaartbedrijf Sabca in Brussel.

Mislopen investeringen

Waar omringende landen al vergaande stappen hebben gezet met het uitrollen van een 5G-netwerk, blijft België achter. Agoria luidt de noodbel. ‘Wij dreigen investeringen mis te lopen', zegt Danny Goderis, manager digital bij Agoria. ‘Multinationals, met vestigingen in verschillende landen, zullen investeringen doen in die landen waar 5G het eerste aanwezig is.'

Door politiek gesteggel werd de veiling van 5G-licenties eerder dit jaar uitgesteld. In België zal 5G wellicht pas over enkele jaren beschikbaar zijn. Ter voorbereiding oppert Agoria om op korte termijn regelluwe zones toe te staan, waar de telecomoperatoren, bedrijven en kennisinstellingen toch al kunnen werken met 5G. In die zones zouden dan hogere stralingsniveaus en soepelere licenties moeten gelden.

Sneller en grotere datacapaciteit

Uit het onderzoek van Agoria blijkt dat vooral grotere, internationale maakbedrijven de meerwaarde zien van het 5G-netwerk dat veel sneller is dan het huidige 4G-netwerk. Het is daarnaast betrouwbaarder en heeft een grotere datacapaciteit.

Luchtvaartbedrijf Sabca heeft 5G nodig voor haar drone-diensten. ‘Eén van de grootste issues is telecommunicatie: we moeten bij de drones kunnen rekenen op een betrouwbaar signaal dat grote hoeveelheden informatie kan versturen. Nu moeten we alternatieven gebruiken zoals dure antennes', zegt Sabca-CEO Thibauld Jongen.

Sabca, producent van onderdelen, structuren en technieken voor de lucht- en ruimtevaart, stapte enkele jaren geleden in de nichemarkt van drones.

Industrie 4.0

Ook voor de optimalisatie van het productieproces van Sabca is 5G van essentieel belang, zegt Jongen. ‘Machines kunnen allemaal op hetzelfde netwerk worden aangesloten en onderling communiceren en mogelijk kunnen ook klanten in de toekomst de status van hun bestelling real time volgen.' Alternatieve technologie om implementatie van Industrie 4.0 mogelijk te maken, zoals de installatie van een industrieel wifinetwerk, kosten volgens hem meer dan een miljoen euro.

‘5G is essentieel voor verdere ontwikkeling en automatisering van de maakindustrie', beaamt Goderis van Agoria. Meer machines en systemen kunnen op één netwerk aangesloten worden en slimmer onderling communiceren. Door 5G kan dat mobiel, zonder bedrading, waardoor het werkproces ook flexibeler ingericht kan worden.

Tevens kunnen er stappen gezet worden in de samenwerking tussen mens en co-robot. ‘Cobots zijn uitgerust met sensoren die de afstand tot een mens registreren. Doordat 5G sneller is, kan er eerder opgetreden worden bij naderend contact. Zo kunnen ongelukken vermeden worden', besluit Goderis.
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren