Zoeken
 
 

Solar Team wereldkampioen met dank aan Belgische maakindustrie


22 oktober 2019
Auteur:
Jerom Rozendaal
Het Belgische Agoria Solar Team heeft voor het eerst het wereldkampioenschap voor zonnewagens in Australië gewonnen. Het winnende voertuig, vol onderdelen van de Belgische maakindustrie, kwam na vijf dagen en 3021 kilometer door de Australische outback als eerste over de finish.
Het winnende voertuig BluePoint is ontwikkeld door 19 ingenieursstudenten van de KU Leuven in samenwerking met tal van Belgische technologiebedrijven.

Maar liefst 32 leden van Belgische technologiefederatie Agoria werkten mee aan de ontwikkeling van de zonnewagen, een project van anderhalve jaar. De ingenieursstudenten klopten bij de Belgische bedrijven aan voor ontwikkeling en productie van honderden onderdelen.

Zo leverde BO-Solutions uit Roeselare, gespecialiseerd in ophangingscomponenten, onderdelen. Daarnaast droegen ook Belgische maakbedrijven zoals Stow, SMC Pneumatics, C-Mec, Bridon-Bekaert, Igus, Dejong, IMA Machinebouw en Haas hun steentje bij op mechanisch gebied.

agoriaFoto: Agoria

Belgische betrokkenheid

‘In totaal hebben zo'n vijftig Belgische bedrijven een bijdrage geleverd', vertelt Bart Steukers, directielid van Agoria. Gezien de betrokkenheid van haar leden en de prestige van het evenement op gebied van technologie, is het niet vreemd dat Agoria zich dit jaar opwierp als nieuwe hoofdsponsor van het zonnewagen team uit Leuven. Dit werd mogelijk nadat Punch Powertrain, producent van automatische versnellingsbakken, een stapje terug deed.

Punch Powertrain was jarenlang hoofdsponsor en bleef ook dit jaar als ‘technisch partner' betrokken. Zo stelde het bedrijf haar klimaatkamer ter beschikking waar de Australische weersomstandigheden gesimuleerd kon worden.

‘Het Solar Team van de KU Leuven is precies waar Agoria voor staat', verklaart Steukers het sponsorschap van technologiefederatie Agoria. ‘Wij staan voor vooruitgang door technologische innovatie. Ook zijn wij goed geplaatst om een brug te vormen tussen het bedrijfsleven en wetenschappelijke instellingen.'

Over de race

Het Belgische team nam de koppositie op de laatste dag over van het Nederlandse team van de TU Delft dat het WK voor zonnewagens al zeven keer had gewonnen. Op 250 kilometer van de eindstreep, vatte het Nederlandse voertuig vlam en moest de strijd staken.

De World Solar Challenge in Australië is een race van 3021 km lang waar 46 teams uit 23 verschillende landen deelnemen. Dit jaar nam het Leuvense team voor de achtste keer deel.
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren