Zoeken
 
 

Punch Powertrain ontwikkelt testbanken voor vermogenselektronica in Europees project


Sint-Truiden, 21 augustus 2019
Door de overname van APOJEE werd Punch Powertrain onderdeel van WInSiC4AP, een Europees initiatief om de SiC-waardeketen in de regio te ontwikkelen en te bevorderen. Binnen dit project past het bedrijf nu zijn kerncompetenties toe om testbanken voor vermogenselektronica te ontwikkelen, gebruik makend van superieure wide-band gap (SiC) materialen.
Net voor het bouwverlof werd de tweede fase van het project afgerond met presentaties rond de voortgang door de partners, gehost door Punch Powertrain Frankrijk.

WInSiC4AP

WInSiC4AP staat voor Wide-band gap Innovative SiC for Advanced Power. Binnen dit project wordt onderzoek en ontwikkeling uitgevoerd rond de toepassingen van wide-band gap halfgeleiders (zoals SiC en GaN). In vergelijking met halfgeleiders, zoals Si, vertonen deze materialen superieure eigenschappen, die een waaier aan voordelen met zich meebrengen, zoals hogere efficiëntie en vermogensdichtheid, kleinere afmetingen en minder verliezen voor passieve componenten. De hogere prestaties van het gehele systeem laten dan ook gebruik in applicaties met hogere (geavanceerde) vermogens toe.

Europese SiC waardeketen op één lijn

Het doel van het WInSiC4AP-netwerk is een sterke verticale integratie te creëren, technologieën te presenteren die voldoen aan de toepassingsvereisten en het volledige ecosysteem te ontwikkelen. Het netwerk brengt bedrijven uit verschillende domeinen (automobielindustrie, luchtvaart, spoorwegen en defensie) op verschillende niveaus in de verticale waardeketen (leveranciers & fabrikanten van halfgeleiders, integrators van vermogensmodules) en academische instellingen en laboratoria samen. Alle partners werken samen om gezamenlijk design en prototypes voor te stellen, problemen op te lossen en kennis uit te wisselen.

Dit samenwerkingsverband boost de concurrentiepositie van Europe op de SiC -markt en verhoogt het expertiseniveau in de volledige waardeketen. Momenteel maken dertien bedrijven deel uit van het netwerk, die elk hun specifieke toepassingen ontwikkelen, geruggesteund door gedeelde kennis.

Testbanken voor ‘advanced power'

Binnen dit project is Punch Powertrain (via het voormalige APOJEE) verantwoordelijk voor de ontwikkeling van testbanken om een elektrische machine en batterij te simuleren, om zo alle soorten van vermogensomvormers te kunnen testen. Het bedrijf heeft alle competenties in huis om vermogenstestbanken te ontwerpen en te produceren en heeft deze al in gebruik bij klanten en in de eigen workshops. De innovatie binnen het WInSiC4AP-project, gebruikmakend van SiC, zal toelaten het formaat van de testbank te verkleinen en haar efficiëntie te verhogen.

Drie stadia van telkens één jaar

Het project bestaat uit drie stadia van telkens één jaar. Het eerste stadium - verzamelen van input vanuit verschillende perspectieven in de waardeketen om technische vereisten te definiëren - werd vorig jaar succesvol afgerond. Tijdens een jaarlijkse status review in juli werd het tweede stadium - produceren van ‘technologie-bricks' door elke partner - afgesloten. In deze fase produceerde en valideerde Punch Powertrain met succes een ½ power brick.

Het derde en laatste jaar is gewijd aan het bouwen van prototypes en een werkende proof-of-concept. Voor Punch Powertrain houdt dit de productie van de tweede ½ brick en de validatie van het volledige systeem in. Na voltooiing van het project zijn er demomodellen ter beschikking, die aan potentiële klanten kunnen worden voorgesteld en in nieuwe projecten kunnen worden geïntroduceerd.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren