Zoeken
 
 

Overname van de firma Calcutta nv door Group de Poortere


Sleidinge/Moeskroen, , 1 juli 2019
De holdingmaatschappij die Group de Poortere controleert in een 50-50 associatie met Verman bvba, een managementvennootschap van Christof Vermeersch, heeft een akkoord bereikt voor de overname van de nv Calcutta. Door deze overname kan de continuïteit van de activiteiten bij Calcutta gegarandeerd worden en wordt het verlies van 41 arbeidsplaatsen vermeden. Calcutta werd al in 1848 opgericht door Pierre-Bernard Dobbelaere en is de oudste nog actieve weverij van België.
De twee hectare grote industriële productiesite van Calcutta bevindt zich in het centrum van Sleidinge (Evergem) en beschikt over een verticaal geïntegreerd machinepark van 35 getouwen en twee afwerkingslijnen. De onderneming legde zich aanvankelijk toe op het bleken van garens en het weven van zeildoeken, maar later ontwikkelde het diverse nieuwe producten, gaande van het weven van jute tot de productie van tapijten, vloerbekleding en muurbekleding.

Na de Eerste Wereldoorlog kende het bedrijf een enorme ontwikkeling en stelde de het tot 655 werknemers tewerk. In 1944 werd de fabriek evenwel gebombardeerd, waardoor de naoorlogse periode voor Calcutta lange tijd zeer problematisch was. De bedrijfsleiding overwoog in 1959 zelfs om tot sluiting over te gaan. De onderneming kon evenwel heropgebouwd worden, met een sterke focus op de markt van het zogenaamde sisaltapijt. Het zorgde voor een heropleving, die zou aanhouden tot in de jaren '70. Door de oliecrisis, de opkomst van nieuwe tapijttechnieken en een dalende vraag op de markt van de vloerbekleding, heroriënteerde de nv Calcutta zich vervolgens met succes naar de markt van de muurbekleding. Sinds de jaren 1990 wordt ook zonweringstextiel en technisch textiel geproduceerd.

Financieel zwaar weer

De voorbije jaren kwam Calcutta in zwaar financieel weer terecht. In 2015 verwierf de Britse onderneming Muraspec Ltd., een Britse producent en wereldwijd verdeler van interieurtextiel, een meerderheidsparticipatie in de nv Calcutta. De wever hoopte zo nieuwe markten te kunnen aanspreken en produceerde sindsdien ook producten voor de contractmarkt (hotels, restaurants, cruiseschepen, ziekenhuizen, enzovoort.). Dit kon echter de sterk terugvallende vraag op de traditionele markten onvoldoende compenseren en ook de Brexitperikelen hadden een zeer negatieve impact op de omzet en op de marges.

Calcutta is al vele jaren verlieslatend en door het uitblijven van voldoende orders werd voortdurend verlies gemaakt. Noodgedwongen werden er in 2016 al enkele werknemers vervroegd op brugpensioen (SWT) gesteld en in 2018 moest de het bedrijf tijdelijke bescherming tegen haar schuldeisers aanvragen (WCO). Spijts de substantiële herleiding van de vorderingen van de historische schuldeisers blijft de onderneming evenwel nog steeds (sterk) verlieslatend. De onderneming doet al geruime tijd een beroep op economische werkloosheid.

Christof Vermeersch nieuwe CEO

Christof Vermeersch wordt de nieuwe CEO van Calcutta nv. Hij was jarenlang CEO van Group de Poortere en zorgde de laatste acht jaar voor een ononderbroken en indrukwekkende uitbouw van de textielgroep. Onder Group de Poortere ressorteert de wereldwijd bekende merknaam Louis De Poortere.

Christof Vermeersch blijft lid van het directiecomité van Group de Poortere en zal zich tegelijk vrijmaken voor de nieuwe uitdaging om Calcutta nv uit te bouwen samen met het ganse team. De interesse gaat uit naar het volledige pakket van Calcutta, met verderzetting en strategische uitbouw van de drie businessunits. Philippe Hugo blijft op post als General Manager, Nathan Leroy zorgt voor de verdere uitbouw als Commercieel Directeur.

Group de Poortere bestaat uit een achttal bedrijfjes die volledig autonoom opereren onder de holding met elk hun strategie en eigen management. Het doel is Calcutta ook als ‘stand alone' uit te bouwen op dezelfde site in Sleidinge, met als doel de werkgelegenheid zo goed als mogelijk te verzekeren en stelselmatig elk van de drie businessunits verder uit te bouwen.
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren