Zoeken
 
 

Batterij Aachen toont hoogstandjes in beton


Aachen, 26 juni 2019
Bij de restauratie van Batterij Aachen, een restant van een Duitse kustbatterij langs de Noordzee in België, speelt beton de hoofdrol. Het Nederlandse NOE-Betonvormgeving heeft met beton de restanten van de batterij ge-upgrade tot museaal niveau.
De Batterij Aachen dateert uit 1915 en fungeerde als verdedigingstelling tijdens de Eerste Wereldoorlog. Van de stellingen zijn onder meer twee observatieposten, vier geschutsbeddingen en een bomvrije schuilplaats bewaard gebleven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Batterij Aachen opgenomen in de Atlantikwall verdedigingsgordel. De volledige batterij werd recent onder leiding van aNNo Architecten gerestaureerd, waarbij ook het museale expositieterrein grondig werd aangepast en gemoderniseerd.

Historie in beton gegoten

NOE-Betonvormgeving werd door het architectenbureau benaderd om het betonwerk in samenwerking met aannemer Daniël Seru en Zonen, te verzorgen. Eén van de blikvangers is een betonnen replica van een kanon uit WOI op ware grootte. De kopie van het oorspronkelijke kanon werd, als opengewerkt model, voor de helft in beton uitgevoerd. In de vlakke zijde van de betonnen helft is een lijntekening opgenomen die het binnenwerk van het kanon tot in detail toont. De betonnen kanonhelft staat geplaatst op de oorspronkelijke opstelplaats, waar alleen nog stalen draadeinden van resteerden. De draadeinden, die door de tijd waren gehavend en waarvan nog slechts enkele rechtop stonden, zijn historisch erfgoed. Deze moesten daarom worden behouden en vallen nu in ruime-uitsparingen in de betonnen voetring. De draadeinden werden zo een vast onderdeel van de opstelplaats als moderne herinnering aan één van de eerste kanonnen die hier ooit stond.

   

De betonnen tafel met een 3D-model van een sonarbeeld van een onderzeeboot uit de Eerste Wereldoorlog is één stuk gegoten. NOE-Betonvormgeving werkte de sonarbeelden uit naar een 3D-model dat als basis diende voor het storten van de betonnen tafel.

 

Koninklijke tuinbank van beton
Op het terrein van Batterij Aachen, dat ooit werd gebouwd in het toenmalig Koninklijk Domein van Koning Leopold II, is ter herinnering aan het ‘koninklijke verleden' een replica van de koninklijke tuinbank opgenomen. De tuinbank werd eveneens volledig in beton uitgevoerd en staat aan de zeezijde van het museumterrein opgesteld. De klassieke tuinbank met latten en een frame van beton, oogt als ware het samengesteld uit losse betondelen, maar bestaat in werkelijkheid uit één stuk. NOE-Betonvormgeving ontwikkelde, maakte en leverde ook hiervoor het model.

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren