Zoeken
 
 

EMO overtreft zichzelf


18 september 2013
Auteur:
Franc Coenen
De crisis in Europa heeft de EMO er niet van weerhouden om verder te groeien. De vooruitzichten voor de fabrikanten van werktuigmachines en gereedschappen zijn dan ook rooskleurig. Belangrijke sectoren gaan namelijk weer investeren, verwachten de Duitse machinebouwers.
Qua netto tentoonstellingsoppervlak is de EMO, die op dit moment aan de gang is, dit jaar gegroeid. Eind juni stond de teller al op meer dan 177.000 vierkante meter. ‘Daarmee hebben we het resultaat van 2011 al overtroffen' kon Carl Martin Welcker, de nieuwe commissaris-generaal van de EMO, meedelen. Naast de 800 machinebouwers staan er in Hannover nog meer dan 1.200 andere exposanten, waaronder de gereedschapfabrikanten, softwareaanbieders en ook automatiseerders. Uit de hele wereld, want de EMO is de grootste en meest internationale beurs, benadrukt Welcker. De drijvende kracht achter dit succes: zonder werktuigmachines kunnen de problemen van de wereld niet opgelost worden. ‘Welke oplossing je ook kiest, er zijn gereedschapmachines voor nodig.'

 

Exportmarkt

De werktuigmachinemarkt is dan ook een wereldmarkt, die steeds meer gedomineerd wordt door Azië. Daar wordt inmiddels zestig procent van alle machines verbruikt, aldus de VDW-directeur Wilfried Schäfer. En ondanks de zwakke Chinese conjunctuur, rekenen de Duitsers dit jaar op twee procent groei wereldwijd. Tot 68 miljoen euro. Alleen voor de machines en services. Hoe internationaal de markt is geworden, blijkt ook wel uit de cijfers van Cecimo, de Europese koepelorganisatie van waaruit de Benelux onder andere de Federatie Productie Technologie en Agoria zijn aangesloten.

In Europa wordt 76 procent van alle werktuigmachines geïmporteerd. En 85 procent van de in Europa geproduceerde machines vindt een koper buiten Europa, ondanks dat de Aziatische markten eigenlijk nog steeds erg gesloten zijn. Wilfried Schäfer: ‘Bij een hoog verbruik kent Azië slechts een importquote van 44 procent.' Dat komt onder andere doordat het voor niet-Japanse fabrikanten nog steeds lastig is in de high tech markt van Japan te verkopen. En China is dan wel een grootverbruiker, maar dan vooral van machines uit het onderste en middelste segment, terwijl Europa vooral high tech levert.

 

Herstel investeringen in 2014

En die machines zijn gevraagd in de wereld. Daarom produceren de Duitse machinebouwers momenteel op topniveau, aldus de VDW-directeur. Ondanks dat de orderstroom afzwakt (in Duitsland is de binnenlandse vraag van januari tot mei gedaald met 21 procent), blijft hij geloven in een herstel in de tweede helft van het jaar en al helemaal in 2014. De Duitse machinebouwers rekenen dan op een groei   van    zo'n    10    procent.    De brancheorganisatie ziet namelijk samen met Oxford Economics, waarmee men gezamenlijk een voorspellend model heeft ontwikkeld, de investeringen in veel sectoren aantrekken in 2014. De mobiliteitsindustrie (luchtvaart, scheepvaart en treinvervoer) gaat dan 12,7 procent meer investeren dan dit jaar. De medische industrie, optische industrie en meettechnologiesector gaan 8,8 procent meer investeren. En de machinebouw zelf verhoogt de investeringen met 8,6 procent in 2014, waar de branche nu nagenoeg evenveel investeert als in 2011. De automobielindustrie, dit jaar eveneens geen groeier, trekt volgend jaar de investeringen met dik 5 procent omhoog. Zelfs de twee sectoren waarin dit jaar de investeringen dalen (elektrotechniek en metaalverwerking) gaan in 2014 weer meer investeren.

 

Gereedschappenmarkt

Ook de gereedschapfabrikanten zien vanaf de tweede jaarhelft de omzet toenemen. Maar zij hebben wel in toenemende mate last van de stijgende grondstofprijzen - met name hardmetaal - en stroomprijzen in Duitsland. Markus Heseding, sinds 1 juli directeur van de sector Precisiegereedschappen bij de VDMA, ziet daarin voorlopig geen verbetering  komen. De huidige marktomstandigheden dwingen volgens hem de fabrikanten om deze kostenstijgingen intern op te vangen. ‘Ze zien geen kans de prijsstijgingen door te berekenen. Het moet dus komen uit efficiënter produceren.' Overigens maakte Heseding cijfers bekend over de Nederlandse markt die hier nog niet gepubliceerd zijn. Nadat in Nederland de verkopen van gereedschappen vorig jaar al daalde van 412,6 miljoen euro naar 394,8 miljoen, is de Nederlandse markt dit jaar verder gekrompen. In het eerste kwartaal daalde deze tot 101,5 miljoen euro (was 104,3 miljoen euro).

 

De EMO duurt nog tot en met zaterdag en vindt plaats in Hannover.

 

www.emo-hannover.de

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren