Zoeken
 
 

Agoria: 'Technologiestudies zitten in de lift'


Brussel, 4 september 2013
Na twee weken inschrijvingen voor het hoger onderwijs hebben al 3642 studenten zich ingeschreven voor de richtingen ICT, professionele bachelor technologie, master industriële wetenschappen & technologie en ingenieurswetenschappen. Zo werd nu al de kaap van de helft van de inschrijvingen van vorig academiejaar overschreden, blijkt uit de technologiebarometer van Agoria.

Vorig academiejaar schreven zich 7.091 generatiestudenten in voor een technologierichting. De technologiefederatie volgt met de barometer dagelijks de evolutie van de inschrijvingen voor technologierichtingen aan het hoger onderwijs. Agoria hoopt op een groei van het aantal technologiestudenten met 10 procent. 'We schatten dat er nu jaarlijks een achthonderdtal ingenieurs te weinig afstudeert om te voldoen aan de vraag van de arbeidsmarkt. Maar op termijn zouden we eigenlijk minstens 9000 technologiestudenten op jaarbasis moeten hebben', zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen. Vorig jaar sloot de teller van de technologiebarometer af op 7.091 generatiestudenten. En daarmee steeg voor het tweede opeenvolgende jaar het aantal technologiestudenten. Niets te vroeg, want tijdens de voorbije decennia daalde het aantal technologiestudenten aan het hoger onderwijs steevast. Vooral de richting burgerlijk ingenieur bevestigde de voorbije jaren een hernieuwde populariteit: na een forse stijging van het aantal studenten bij de start van het academiejaar 2011-2012 (+15 procent), tekende deze richting ook vorig jaar nog een stijging op van 2,6 procent.

 

Vrouwen blijven achter
Wie meer technologen wil aantrekken, moet vooral de vrouwen motiveren. Vorig jaar bleek slechts 10,4 procent van de technologiestudenten een vrouw te zijn. Het is vooral de richting burgerlijk ingenieur die vrouwelijke studenten aantrekt (23 procent). Maar in zowat alle professionele bacheloropleidingen technologie zoals bijvoorbeeld elektromechanica, energietechnologie, autotechnologie, luchtvaart en ontwerp- en productietechnologie blijven de jonge dames veelal afwezig. Bij de 1.367 jongeren die zich inschreven voor een professionele bachelorstudie technologie, bevonden zich amper 23 vrouwen. En daar wil Agoria dit jaar een duidelijke verandering in zien. De technologiefederatie wil samen met de Vlaamse overheid meer acties voeren om de jeugd, met speciale aandacht voor de vrouwen, warm te maken voor technologische studies. Zo is er de actie Technogirls, waarbij jonge meisjes op techniekcursus gaan, en worden er ook weer Technologie-Olympiades georganiseerd voor het basis- en secundair onderwijs.

Agoria: 'Technologiestudies zitten in de lift''
Na twee weken inschrijvingen voor het hoger onderwijs hebben al 3642 studenten zich ingeschreven voor de richtingen ICT, professionele bachelor technologie, master industriële wetenschappen & technologie en ingenieurswetenschappen.
1/1
 
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren