Zoeken
 
 

Eerste NX12 user event


Kortrijk, 23 mei 2018
Auteur:
Jan Hoffman
Het eerste NX12 User Event van het bedrijf ADOPT id PLM vond plaats op dinsdag 27 maart bij Howest IDC in Kortrijk en werd georganiseerd met steun van zowel datzelfde Howest als Siemens PLM Software. Om en bij de zeventig CAD/CAM/CAE-geïnteresseerden kwamen proeven van ontwerptools en -technologieën.

Er wachtte de deelnemers een flink gevulde dag, die uiteenviel in een voor- en een namiddagprogramma, waarbij er zowel 's middags als 's avonds afgesloten werd met een netwerkmoment. Tijd om zich te vervelen hadden de gasten dus niet of nauwelijks. Er waren immers de hele dag door leer- en netwerkmomenten, met tussendoor ook een rondleiding in de labo's en werkplaatsen van Howest IDC en UGent mechatronica, op een site in volle uitbreiding.

 

Het programma werd al om 9 uur 's morgens afgetrapt in het Industrial Design Center van Howest. Nadat Sam Staelens, accountmanager bij ADOPT id PLM, iedereen had verwelkomd, verduidelijkte Bas Verschuren, NX Consultant Siemens PLM, waarover men het heeft als er gesproken wordt over ‘shaping digitalization'. Om een en ander beter in de verf te zetten, lichtte hij tijdens deze presentatie NX Animation Designer en Mechatronics Concept Designer (MCD) verder toe en demonstreerde hij ze ook live. Kort samengevat kwam het er op neer dat het met MCD mogelijk gemaakt wordt om, bijvoorbeeld, PLC-code live te simuleren op een CAD-model. Via het gebruik van ‘virtual commissioning' kan vervolgens de doorlooptijd van een nieuwe machine drastisch ingekort worden.

De eerste spreker werd afgelost door Jochen Roegiers, NX Consultant bij ADOPT id PLM. Hij had het over de algemene nieuwe functies voor NX Design en ‘useability enhancements', in combinatie met live demonstraties. Na een korte pauze was het de beurt aan Inge Defour, projectmanager bij Howest, om het opleidingsaanbod aan de hogeschool uit de doeken te doen. Zij belichtte tevens welke samenwerkingsverbanden Howest verkiest in haar contacten met de (maak)industrie. Vervolgens brachten Stefan Verhoosel (NX Consultant Siemens PLM) en de al eerder sprekende Bas Verschuren een presentatie over ‘generative design' in Siemens' NX. Onder deze term vallen onder meer de ‘topology optimization tools' die NX aanbiedt, net als de CAE-mogelijkheden die er voor zorgen dat de gebruiker op basis van gegronde simulaties ook producten laat ‘genereren' die voldoen aan diens eisen.


Case study: Denoo Matrijzen

Het laatste woord voor de lunch was voor Ann-Sofie Denoo van het gelijknamige Denoo Matrijzen uit Zedelgem, dat al drie generaties na elkaar bedrijfszekere kap- en plooi- en volgmatrijzen op de markt brengt. Mevrouw Denoo, tevens industrieel ingenieur van opleiding, zorgde voor een interessante case study en vertelde over haar bedrijf en de werking ervan. Ze verduidelijkte onder andere hoe complexe volgmatrijzen in Zedelgem tot stand komen en waarom men er bij Denoo Matrijzen voor koos om met NX en de ‘progressive die wizard' (PDW)-module te werken. Deze presentatie werd afgesloten met een rondleiding door het Industrial Design Center.


Tijdens de lunchpauze werd niet enkel de inwendige mens versterkt, maar maakten de deelnemers tegelijkertijd op een speelse manier kennis met de mogelijkheden van NX. Ze konden NX immers testen in combinatie met een VR-bril voor, bijvoorbeeld, ‘design validation'. 


Namiddagprogramma

In de namiddag lag de focus op alles wat te maken heeft met manufacturing aan de hand van NX. Diverse features werden gepresenteerd door de diverse sprekers (respectievelijk Stefan Verhoosel (NX Consultant Siemens PLM), Piet Heus (NX Consultant ADOPT id PLM), Camiel Rys (NX Consultant ADOPT id PLM) en Jurgen Chanterie (Managing Director ADOPT id PLM).
Het belangrijkste onderdeel hier waren de live demonstraties, tijdens dewelke gedemonstreerd werd hoe nieuwe freesstrategieën zoals ‘adaptive milling' en ‘tube milling' kunnen toegepast worden. Er kwamen ook thema's aan bod die al bestonden in NX, maar die grondige updates en verbeteringen bevatten zoals het gebruik van PMI-data, ‘feature based machining' (het automatisch programmeren van gaten, sleuven, enzovoort), CMM, Robotics,....

 

‘Het was goed dat deze thema's nog eens aan bod kwamen voor de aanwezige bedrijven', reageert Sam Staelens namens ADOPT id PLM. ‘De gebruikers kennen het product dan wel, maar we merken toch dikwijls dat ze nog niet alle mogelijkheden van het product ten volle in de vingers hebben. Het was bijzonder nuttig dat dit even apart belicht werd.'

 

Interessant om apart aan te halen, was de uiteenzetting van Camiel Rys, een man met meer dan 30 jaar ervaring in het ontwikkelen van postprocessoren voor Siemens' NX. Hij had het over het belang van een goede postprocessor, in combinatie met de unieke mogelijkheid van NX, voor de simulatie op NC-code. Rys werkt sedert 2017 bij ADOPT id, waar hij zijn kennis en ervaring doorgeeft aan een uitgebreid team,

dat op zijn beurt de klantentevredenheid moet blijven garanderen en zo mogelijk nog verhogen.

 

Additive manufacturing

Als allerlaatste onderdeel kwam additive manufacturing aan bod. Het afgelopen anderhalf jaar ging de ontwikkeling binnen NX ongelofelijk hard en moest daar dus bij stilgestaan worden. Zo werd onder meer belicht hoe er een samenwerking is met Materialise, waarbij de technologie van Magics nu ook in NX werd ondergebracht. Vervolgens zijn er ook samenwerkingen met diverse leveranciers van industriële 3D-printers, zoals, bijvoorbeeld, die van HP voor de Multi Jet Fusion.


De dag werd afgerond met een drink en netwerkbabbel in het Howest-lab van de afdeling mechatronica. Dit was hiervoor een passende plaats, want ook hier maakt men intensief gebruik van NX, voor tal van onderzoeken in opdracht van de industrie. Het was alleszins een passende afsluiter voor een zeer geslaagd eerste event. De grote opkomst en de goede feedback achteraf deden initiatiefnemer ADOPT id PLM inmiddels besluiten om werk te maken van een vervolgeditie volgend jaar. Een precieze datum daarvoor moet nog nader worden bepaald. 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren