Zoeken
 
 

Pikken robots onze jobs in?


2 februari 2017
Gaan robots onze banen inpikken? Het is een vraag die vaak bij Agorioa binnenkomt. Marc Lambotte, ceo Agoria, reageert hier op.

‘Het slechte nieuws is dat er inderdaad een aantal jobs zullen sneuvelen. Gelukkig is er ook goed nieuws: automatisering of robotisering kan zo mogelijk nog meer nieuwe jobs opleveren.
Robotten zijn er al een tijdje, denk aan de huishoudmachines die ons het dagelijks leven makkelijker maken. Maar de robotten kunnen ons ook het leven zuur maken, zo wordt tenminste regelmatig door doemdenkers geponeerd en enkele recente herstructureringen in de financiële sector lijken dit te bevestigen. Maar wie verder kijkt, stelt al snel vast dat woorden als digitalisering of automatisering vaak worden misbruikt om jobverlies in bepaalde sectoren te duiden.

 

Jobs gecreëerd

Met de cijfers waar we over beschikken, zien we echter dat automatisering nieuwe jobs creëert: de automatiseringssector in ons land zelf groeit elk jaar en wint elk jaar jobs bij. Maar ook de bedrijven die investeren in automatisering doen het beter, ze worden concurrentiëler en productiever. Automatisering is een dam tegen te hoge loonkosten: in plaats van een fabriek te delokaliseren, blijft de fabriek hier en kan ze dankzij automatiseringsoplossingen flexibeler inspelen op de vragen van lokale klanten en worden productiever. Momenteel worden enkele honderden bedrijven door Agoria en Sirris begeleid om uit te groeien tot fabriek van de toekomst. Eén van de trajecten die ze daarbij volgen, is een grote investering in automatisering en de resultaten mogen er wezen; de elf fabrieken die tot nu de titel fabriek van de toekomst binnen haalden, zijn klaar voor de toekomst, mede dankzij de robotten. Door te investeren in automatisering werden deze bedrijven vele malen productiever en kwam er meer vraag naar nieuw personeel.


Gemiddeld verhoogden ze hun personeelsbestand de voorbije vijf jaar met 21 procent. Gaan de robots onze jobs dan helemaal niet inpikken? Bij elke industriële revolutie gaan jobs verloren: vooral repetitieve en gevaarlijke jobs. Verder vervellen oude functies tot nieuwe functies, de jobinhoud en technologie in onze bedrijven veranderen snel. Technologie creëert intussen in sneltempo telkens nieuwe banen of had u tot voor kort over pakweg automation engineers, data-analisten, IT healthexperts, social mediaconsultants of dronepiloten gehoord? Zo zal het ook in de toekomst zijn. De maatschappij staat niet stil en maar goed ook.
www.agoria.be

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren