Zoeken
 
 

Nog altijd 250 open vacatures in de voertuigindustrie


Brussel, 24 augustus 2016
Technologiefuncties blijven een knelpunt op de arbeidsmarkt, zo blijkt uit een rondvraag van Agoria. Bij de start van het Autosalon in januari van dit jaar communiceerde de technologiefederatie dat er in de voertuigindustrie vijfhonderd voltijdse vacatures waren. In de zomer blijkt dat slechts de helft daarvan ingevuld is.

‘Een structureel probleem', zegt Marc Lambotte, ceo van Agoria. Normaal worden vacatures in onze economie na één maand voor arbeidersfuncties en na drie maanden voor managementfuncties  ingevuld. ‘Voor technologiefuncties, van operatoren tot ingenieurs, duurt dit dubbel zo lang met uitschieters tot één jaar. Een aantal vacatures raakt niet ingevuld', zegt Lambotte die hoopt dat de toegenomen populariteit van technologiestudies van de voorbije jaren een ommekeer inluidt. Dat zal nodig zijn, want de voertuigindustrie zoekt intussen weer nieuwe mensen. Bij de start van het Autosalon communiceerden een dertigtal bedrijven uit de voertuigindustrie dat zij 481 openstaande vacatures in ons land hadden. Het ging daarbij zowel om jobs bij grote productiebedrijven en R&D-afdelingen als om functies bij toeleveranciers. De bedrijven zijn op zoek naar profielen van lasser tot ingenieur. Veel gevraagd zijn onderhouds- en installatietechnici en specialisten rond automatisatie, vaak gelinkt aan de optimalisatie van de productieprocessen.

 

Punch Powertrain

Vaststelling na een half jaar is dat de administratieve functies snel ingevuld raken, maar dat deze bedrijven erg veel moeite hebben om de technische functies in te vullen. Neem nu Punch Powertrain, een producent van automatische versnellingsbakken, uit Sint-Truiden. Liefst honderdvijftig openstaande vacatures in januari, maar tot nu slechts tachtig functies werden ingevuld. Intussen zoekt het groeibedrijf weer honderd extra mensen. AW Europe, ook een producent van automatische versnellingsbakken, uit het Waals-Brabantse Eigenbrakel, zoekt momenteel nog zeventien nieuwe medewerkers.

 

Tremec

Ook het snelgroeiende Tremec in het West-Vlaamse Zedelgem, dat in twee jaar tijd verdubbelde van 65 naar 130 medewerkers, heeft permanent een vijftiental vacatures open staan. Tremec verhuisde onlangs naar een nieuw gebouw en ontwikkelt zogenaamde dual clutchtransmissies voor sportwagens.

 

Hoop

Toch zijn er ook signalen die duiden op een ommekeer. In de voorbije jaren werden vanuit het bedrijfsleven en de overheden heel wat initiatieven genomen om technologiestudies te promoten en met succes. ‘Zowel in het Nederlandstalig als het Franstalig hoger onderwijs, stellen we vast dat de inschrijvingen voor ingenieur- en bijvoorbeeld ook ICT-studies stijgen. In de secundaire netten wordt steeds meer aandacht geschonken aan STEM-vakken en formules als duaal leren. En dat is belangrijk, want los van de voertuigindustrie, is technologie voor iedereen onmisbaar in het professionele leven.'

Technologiefuncties blijven een knelpunt op de arbeidsmarkt, er zijn nog altijd 250 niet ingevulde vacatures in de voertuigindustrie.‘Veel gevraagd zijn onderhouds- en installatietechnici'

Nog altijd 250 open vacatures in de voertuigindustrie'
Technologiefuncties blijven een knelpunt op de arbeidsmarkt, er zijn nog altijd 250 niet ingevulde vacatures in de voertuigindustrie. ‘Veel gevraagd zijn onderhouds- en installatietechnici' (Foto: Audi Brussels)
1/1
 
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren