Zoeken
 
 

Blof Rolf Elling: 'Wordt Groot-Brittanië little England


Deventer (NL), 5 juli 2016
Auteur:
Rolf Elling
Brexit. Het was een nek-aan-nek race tussen de voor- en tegenstanders. Het pakte met een paar procenten verschil, goed uit voor de voorstanders van Brexit. Hierover is in de afgelopen dagen veel, heel veel geschreven en gepraat.

En eigenlijk weet niemand nu nog hoe de uittreding van Groot-Brittannië uit de Europese Unie zal uitpakken. Wel is de verwachting dat het vooral schade zal betekenen voor Groot-Brittannië zelf, maar hoeveel en op welke economische aspecten, is nog volstrekt onduidelijk.

 

Kijkend in de markten van de Belgische industriële bedrijvigheid, de organisaties en de betrokken verantwoordelijken, maar ook de dames en heren ondernemers zelf, wisselen de meningen. Voor de Belgische technologische industrie is het Verenigd Koninkrijk een belangrijke partner. De export naar het Verenigd Koninkrijk bedroeg in 2015 meer dan 7 miljard euro. Daarmee valt het Verenigd Koninkrijk net buiten de top 3 (Duitsland, Frankrijk en Nederland) maar is het voor onze bedrijven dus een veel grotere markt dan bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Het is wel even afwachten hoe het één en ander verder zal evolueren. Hoe groot wordt de Brexit. Er spelen nog een aantal onzekere factoren. De een maakt zich dus grote zorgen, de ander denkt dat de business nog op een normale manier doorgaat. Zorgen zijn er onder andere om het domino-effect. Want stel dat er nu Eurolanden zijn die ook uit de Europese Unie zouden willen stappen. Het verkrijgen van een referendum is toch redelijk snel te realiseren.

 

En op het uiteenvallen van de Europese Unie zit niemand te wachten. Want dan zijn de gevolgen volgens mijn bescheiden mening, echt niet meer te overzien. Ik moet er trouwens niet aan denken, ga je op vakantie naar Frankrijk of Italië, moet je weer betalen met francs en lires. Maar afijn, zo'n vaart zal het allemaal toch niet lopen. Bovendien beslaat het uittredingstraject een periode van twee jaar. En in deze periode kan er veel, heel veel gebeuren. Een Brexin zoemt ook al rond in de markt.

 

In elk geval zijn er velen in het United Kingdom die de uitslag van het referendum ongedaan willen maken en dus bij de EU willen blijven. Of ze dit voor elkaar kunnen krijgen, blijft vooralsnog zeer ongewis. Maar zoals zo vaak, de tijd zal het leren.


Rolf Elling, hoofdredacteur

 

Reageren?
E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl
Twitter: @VenA_Rolf 
Facebook: www.facebook.com/
vraagenaanbod

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren